x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoral 2005 - Toata tara vrea la mare!

Litoral 2005 - Toata tara vrea la mare!

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    01 Aug 2005   •   00:00
Litoral 2005  -  Toata tara vrea la mare!

Cele mai vandute vederi pe Litoral sunt cele cu chipul lui Ceausescu. "Nea Nicu se vinde bine", spun chioscarii. In varf de sezon, Jurnalul National a deplasat o puternica echipa de ziaristi pe Litoral. In fiecare zi veti afla din ziarul dumneavoastra preferat pulsul concediilor la Marea Neagra.

Daca Stalin, Marilyn Monroe, Harry Potter sau Brad Pitt sunt cazati in cortul Muzeului Figurilor de Ceara din Satul de Vacanta, Ceausescu a ajuns inaintea noastra la Mamaia: "Dragi tovarasi si preteni, declar deschis sezonul estival... Nu mai stati acasa, veniti pe litoral!".

Stati linistiti, n-a inviat Tovarasu’! Doar ne zambeste si ne transmite salutari "tutulol" de pe vederile estivale care se vand la pachet: cumperi trei si primesti una "moka".

SUVENIRURI (NE)ORTODOXE. Am dat 6.000 de lei vechi pe nea Nicu si am pornit in cautarea unor amintiri din Satul de Vacanta al Mamaitei. Chiar la intrare ne-a intampinat Iisus, care era expus pe taraba langa calendarele neortodoxe si cu continut explicit despre pozitiile Kamasutra. Ca sa priceapa tot crestinul ce-i cu 69 si sa stie cand sa spuna STOP, semnele de circulatie au capatat tenta erotica. Am ramas interzise, insa, la "intersectia" dintre religie si educatie sexuala. Comerciantul a pus acelasi pret si pe icoana, si pe calendarul sexual: 100.000 de lei vechi. Scoica mica, scoica mare, toate culese din mare. Garnisite, lipite, lustruite si transformate in vaporase, cutiute, inimioare, lantisoare si bratari. Toate kitsch-oase si "valoroase". O suta, doua, trei. De mii de lei. Asta-i pretul! Delfinasi, delfinasi, "impaiati" in pluta vopsita. Bibelou de marinari si de pescari. 30.000 de lei marinarul mic, iar pescarul de sticla, 50.000 de lei. Cu undita cu tot.

CHINEZARII. Toate amintirile kitsch-oase din Satul de Vacanta se masoara in lei vechi sau noi, in functie de marime. Sa ne mai spuna cineva ca marimea nu conteaza... Daca vreti sa va masurati... muschiu’, trebuie sa scoateti din buzunar 10.000 de lei. Dintr-o singura lovitura la o manusa mecanica, puteti afla in ce forma sunteti. Ce se poate citi pe turistii romani? Litere chinezesti, care sunt ieftine ca braga. Va puteti tatua gatul, bratele, spatele, fata sau orice parte a corpului cu doar 50.000 de lei. Daca vreti un scorpion pe spate pentru trei luni, platiti 800.000 de lei. Dar afacerea nu prea este profitabila, dupa cum ne-a spus o tanara de 16 ani care ii gadila cu pensula pe clienti: "Nu-ti trebuie scoala multa, ci doar talent la desen. Insa nu se castiga prea bine. Intr-o zi am strans cam 600.000 de lei, dar a fost o zi norocoasa".

CEARA PUSA IN CORT. Am colindat tot Satul, cu soarele in spinare si ne asteptam sa-i gasim topiti pe Stalin, Marilyn Monroe, Harry Potter, Brad Pitt, Ronaldo sau Beckham, din cauza celor 30 de grade Celsius. "Cazate" intr-un cort galben, dar cu aer conditionat, figurile de ceara erau sub cheie. Desi ne aflam la ora de vizita, muzeul era inchis. Patronii expozitiei au vrut astfel sa se asigure ca cele 27 de vedete nu vor transpira pana la epuizare. Mai sus pe "ulita" am dat de Hanu’ Satului, unde, seara de seara, cap de afis este trupa lu’ Minune. Atmosfera de neuitat asigurata de Firicel - la bass, Kinezu - la clapa, Piticu - la tobe, Smolitu - la percutie, Calipso - la clarinet, Onila - la keyboard si Romeo Namol - la vioara. Minune are echipa, are valoare! Inca dupa "numele de pe tricou" va dati seama ce atmosfera "traditionala" se incinge la han.

SURPRIZA-MINUNE. De fiecare data cand tragem la Satul de Vacanta ni se mai ofera cate o surpriza, surpriza. Dar in acest an, am vazut minunea minunilor: gheata la galeata cu 40.000 de lei, cos cu scoici, la numai 2 milioane de lei, cornitele Carcotasilor au crescut la 30.000 de lei, trei chiloti la 50.000 de lei, "preturi mici de 50.000 de lei si haine sic pana la 350.000 de lei", vederi cu Nicolae Ceausescu cu 6.000 de lei bucata, kitsch cat cuprinde Satul de Vacanta. Cum ar zice Adi Minune, fara numar, fara numar...

CASTIG
"Nu-ti trebuie scoala multa, ci doar talent la desen. Insa nu se castiga prea bine. Intr-o zi am strans cam 600.000 de lei, dar a fost o zi norocoasa. Turistii nu cauta desene prea complicate. Cel mai des imi cer sa le pictez cate o litera de 50.000 de lei. Iar scorpionul, care costa 800.000 de lei, ii cam inteapa pe la buzunare" - Desenator estival

PRETURI, MAI DE SPERIAT DECAT FANTOMELE
In Satul de Vacanta din Mamaia, incepand cu preturile si terminand cu chinezariile romanesti, toate sunt de groaza. Mai putin Casa Groazei. Lumea se multumeste doar cu privitul de la distanta. Printre Parazitii si BUG Mafia ("coloana sonora" a Satului) se mai auzea, din cand in cand, cate un tipat din Ghost House. Probabil, turistii s-au imprietenit, inca din anii trecuti cu fantomele "inchiriate" de comercianti. Nici la masinute nu prea se mai inghesuiesc soferii impatimiti, dar fara carnet. Nici nu apucau sa dea vreo trei ture de pista, ca li se si termina jetonul. Pentru 3 minute, plateau 40.000 de lei vechi. Cat ne-am invartit si noi pe margine, am observat ca cei aflati la volan mai mult s-au ciocnit decat s-au plimbat. Iar cireasa distractiei o puteti gasi la expozitia de reptile, unde mai mult costa pozatul, decat privitul. Biletul este 30.000 de lei, iar amintirea "la pachet" (o fotografie) costa dublu.

DE TOATE
Toate terasele din Sat isi intampina, chiar de la poarta, clientii cu meniul complet. Nu lipsesc ciorba de burta, mititeii, fripturile, dar nici anunturile de angajare: "Cautam femeie de spalat vase, bucatar si camerista cu experienta". Pana si interpretii de muzica populara sau de orice alt gen fac parte din meniu. Au pozele lipite peste tocanita, ciorbita si alte produse culinare. Iar la Orient Paradise (o taraba cum intri in Satul de Vacanta, mai sus, pe dreapta) gasesti de toate: de la rosii, castraveti, kebab si shaorma pana la tatuaje de unica folosinta, scoici, inele, margele si alte podoabe de agatat... Tot la capitolul ciudatenii se inscrie si un magazin botezat Luna Park. Ce are Luna cu hainele? Sau parc(k)ul? Chilotei, costume de baie, pantaloni lungi si scurti, tricouri, maiouri, fuste pana-n pamant sau de-o palma, papuci erau expuse in Luna din Mamaia. Numai romanii puteau sa transforme un satelit intr-un complex comercial.
×
Subiecte în articol: observator satul vacanta satul vacanta