x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoralul românesc riscă să dispară din circuitul turistic

Litoralul românesc riscă să dispară din circuitul turistic

de Daniela Ivan    |    04 Feb 2011   •   15:22
Litoralul românesc riscă să dispară din circuitul turistic
Sursa foto: RADU TUTA/Agerpres

Litoralul românesc va dispărea de pe harta turismului mondial dacă va fi neglijat de autorităţi încă 5 ani, consideră reprezentanţii asociaţiei Litoral-Delta Dunării. Disputele politice afectează turismul românesc care-şi găseşte din ce în ce mai puţini clienţi. Nici nu este de mirare, comparativ cu vecinii noştri, hotelierii români oferă cele mai puţine facilităţi şi nu sunt nici măcar mai ieftini. De ce ar vrea cineva să vină pe litoralul românesc? Încă de la intrarea în ţară are tot felul de probleme: şosele cu gropi, staţiuni care arată ca o ruină, hoteluri învechite, masă tip cantină, chelneri nervoşi. Să nu mai vorbim de dotări, câte hoteluri de pe litoralul românesc au piscine, dar piscine interioare? Ce să mai zicem de terenuri de tenis sau de alte facilităţi (şezlonguri gratis pe plajă sau la piscină) precum celor pe care bulgarii sau turcii le oferă în all-inclusiv-uri!

Faceţi un exerciţiu! Încercaţi să căutaţi un hotel pe litoralul românesc cu piscină afară şi piscină interioară, cu teren de tenis şi cu demipensiune sau all inclusive care să coste în jur de 30-50 de euro/zi, în funcţie de perioada sejurului. Nu veţi găsi nici măcar unul, în schimb găsiţi sute de astfel de hoteluri în Grecia, Turcia şi Bulgaria.

În aceste condiţii, operatorii de la Marea Neagră acuză dezinteresul guvernelor pentru adoptarea unor proiecte specifice litoralului în ceea ce priveşte legislaţia muncii, acordarea de ajutor de şomaj personalului sezonier care, nemaifiind motivat, pleacă să lucreze în alte ţări, şi acordarea unor facilităţi fiscale pentru investitori.

"20 de ani de nepăsare înseamnă distrugerea turismului românesc. Încă 5 sau 10 ani de dispute politice ne şterg de pe harta turismului mondial definitiv. (...) Investitorii privaţi care au riscat plasându-şi investiţiile pe litoral, ca şi cei puţini care au investit în Delta Dunării, au nevoie de susţinerea statului şi de o strategie guvernamentală prioritară, care să fie elaborată în strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul patronal local. O parte din taxele şi impozitele pe care le plătesc operatorii privaţi trebuie să se întoarcă în investiţii şi în promovare a destinaţiei turistice în care ei activează", spun reprezentanţii asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

Patronii de hoteluri susţin că nu se pot dezvolta la fel ca şi colegii lor din alte ţări cu care intră în concurenţă pentru că statul român nu le acordă nici un fel de facilităţi, aşa cum se întâmplă în ale ţări. În plus, chiar şi aşa, degeaba ar investi în hoteluri dacă staţiunile au ajuns ruină , iar plajele sunt pline de gunoaie şi alge.

Situaţia în care se află litoralul românesc este cauzată de dezinteresul statului faţă de degradarea staţiunilor Eforie Nord, Eforie Sud şi Techirghiol, care deţin un uriaş potenţial balneoclimatic. Totodată, căderea malurilor în staţiunea Eforie Nord este consecinţa directă a neîntreţinerii de-a lungul timpului.

"În ceea ce priveşte sudul Litoralului, este inadmisibil să aşteptăm ca un oraş ce deţine un buget local care provine de la doar 40.000 de locuitori, să relanseze şi să întreţină şase staţiuni de interes naţional. De aceea, solicităm crearea imediată a unui comandament strategic, la nivelul asociaţiei, împreună cu reprezentanţii MDRT şi ai celorlalte ministere cu putere decizională asupra activităţii noastre, pentru a construi împreună o strategie, şi nu pentru a asista neputinicioşi la distrugerea finală a imaginii acestei regiuni turistice a României", susţin reprezentanţii asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

×