x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Dragnea: Aderarea la Spaţiul Schengen, obiectiv naţional

Liviu Dragnea: Aderarea la Spaţiul Schengen, obiectiv naţional

27 Ian 2009   •   00:00

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la şedinţa de bilanţ a Poliţiei de Frontieră, că România se află în faţa unei noi provocări - aderarea la spaţiul Schengen. În opinia lui Dragnea, aderarea reprezintă nu doar un obiectiv al Poliţiei de Frontieră sau al său personal, ci un obiectiv la nivel naţional.



''Astăzi, Poliţia de Frontieră este în faţa unei noi provocări - aderarea României la spaţiul Schengen. De aceea, nu voi accepta nicio scuză sau justificare pentru nerespectarea angajamentelor asumate în acest proces'', a spus Dragnea, citat de Agerpres. Ministrul de Interne a arătat că, la fel cum înainte de 2007 întregul proces al integrării europene nu a fost unul deloc uşor, nici acum lucrurile nu vor sta altfel. "Ne aşteaptă o perioadă în care vom face obiectul unor evaluări, iar prima va fi în luna martie. Sunt convins însă că diferenţa constă în plusul de experienţă acumulată şi capacitatea de adaptare şi cooperare instituţională pe care le-aţi dobândit. Vă asigur că, în ceea ce priveşte această problematică, veţi avea tot sprijinul meu şi al colegilor din Guvern, care, alături de ministerul nostru, au atribuţiuni în îndeplinirea sarcinilor din Planul de acţiuni pentru aderarea la spaţiul Schengen'', le-a spus ministrul Dragnea celor prezenţi la şedinţa de bilanţ.

De asemenea, el a ţinut să remarce, în urma prezentării materialului de bilanţ, că Poliţia de Frontieră s-a transformat pozitiv în ultimii ani şi că modul în care era văzută instituţia, ca şi poliţiştii de frontieră - printre cei mai corupţi angajaţi din Interne, a suferit schimbări. ''Astăzi, constatăm că Poliţia de Frontieră este una dintre instituţiile cu cea mai complexă activitate şi colaborare externă din MAI. Sunt convins că aceste parteneriate pe care le-aţi consolidat în timp sunt construite pe încredere şi sunt la fel de convins că nicio agenţie de aplicare a legii din ţară sau din străinătate nu ar fi lucrat atât de eficient cu dumneavoastră dacă ar mai fi existat suspiciuni de corupţie sau de lipsă de profesionalism'', a mai spus Dragnea. De asemenea, el a ţinut să aprecieze colaborarea pe care Poliţia de Frontieră Română o dezvoltă cu Agenţia europeană FRONTEX şi şi-a exprimat speranţa că cele 24 de operaţiuni comune desfăşurate anul trecut au reprezentat tot atâtea oportunităţi de specializare şi de eficientizare a procedurilor de acţiune ale Poliţiei de Frontieră Române. Dragnea a ţinut să remarce creşterea numărului de persoane care a intrat sau ieşit din ţară şi al mijloacelor de transport care au tranzitat punctele de trecere a frontierei: ''În prima situaţie, vorbim de aproape dublul populaţiei României, iar în a doua, de peste 13 milioane de mijloace de transport rutier, naval sau aerian. (...) Înţeleg complexitatea şi volumul de muncă, înţeleg efortul dumneavoastră şi vă cer să-l continuaţi''.

În opinia sa, din datele prezentate în cadrul bilanţului rezultă că frontiera română este supusă unor numeroase provocări: migraţia ilegală, contrabanda cu produse contrafăcute, trafic de droguri sau de maşini: ''Este esenţial ca acestor provocări, care sunt din ce în ce mai numeroase, să li se răspundă pe măsură. Nu putem fi nepregătiţi, cu atât mai mult acum, când perspectivele internaţionale create inclusiv de criza economică şi financiară pot redimensiona fenomenul de crimă organizată transfrontalieră. Nu mă aştept ca, de azi începând, graniţele României să fie impenetrabile. Nici nu ar fi posibil. Mă aştept însă să transmitem un mesaj clar al implicării în ceea ce înseamnă combaterea criminalităţii şi a infracţionalităţii, iar Poliţia de Frontieră să fie un etalon al integrităţii şi profesionalismului''. Ministrul de Interne a spus că este necesară regândirea sistemului de recompensare a celor care, prin acţiunea lor directă, destructurează grupuri organizate de infractori sau depistează transporturi ilegale periculoase, afirmând că sistemul funcţionează şi în alte state, iar, în opinia sa, el poate fi aplicat şi la Poliţia de Frontieră.

Un alt aspect asupra căruia ministrul a ţinut să facă precizări a fost cel al braconajului piscicol din Delta Dunării, prilej de a afirma că în ''luptă'' trebuie să se implice şi Poliţia Naţională, şi celelalte structuri ale ministerului, în special pe componenta de culegere şi de valorificare a informaţiilor: ''La fel cum aţi demonstrat fermitate în acţiunile de la Marea Neagră, aceeaşi abordare o aştept şi în ceea ce priveşte Delta Dunării'', a spus Liviu Dragnea. El le-a transmis celor prezenţi că au o responsabilitate în plus prin contribuţia la asigurarea spaţiului de libertate, securitate şi justiţie pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni europeni. ''Acest rol presupune transformarea celor peste 2.000 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene într-o frontieră sigură. Chiar dacă mai sunt multe de făcut, eu cred în acest proiect şi mai cred în profesioniştii din această instituţie. Şi pentru că suntem la începutul unui nou drum, vreau să vedeţi în ministrul Administraţiei şi Internelor principalul susţinător al celor care îşi îndeplinesc cu responsabilitate datoria'', a subliniat Liviu Dragnea.

×