Debitele Dunării se vor situa în jurul celor înregistrate în luna aprilie, conform estimărilor, sub rezerva precipitaţiilor care se anunţă pentru începutul săptămânii, a declarat, sâmbătă, ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, informează agerpres.ro.
"Din datele pe care le avem până în acest moment, estimăm debite (pentru Dunăre - n.r.) în jurul celor din luna aprilie, respectiv 11.000 de metri cubi pe secundă. Însă, avem o necunoscută şi anume precipitaţiile care vor cădea în 10 - 11 iunie. Dacă acestea nu vor fi majore, atunci ne încadrăm în debitele avute în luna aprilie. Nu se întrevăd până în acest moment situaţii similare cu cele din 2006 şi 2010. Eu am în acest moment cei mai buni specialişti de-a lungul Dunării şi directorul de la Apele Române este în teritoriu, în zonele care trebuie supravegheate", a spus Varga.
Potrivit acesteia, autorităţile române sunt în legătură cu cele din Ungaria şi din Serbia, de unde primesc informaţii atât cu privire la debitele Dunării, cât şi la cele ale afluenţilor care influenţează nivelul fluviului.
"Din prognozele pe care le avem acum, repet, sub rezerva precipitaţiilor de la începutul săptămânii, le estimăm ca şi în luna aprilie, când nu au fost probleme foarte mari cu tranzitarea debitelor", a reiterat ministrul.
Şeful de la Ape a atras atenţia că nu se mai poate asigura un grad ridicat de apărare împotriva inundaţiilor pe Dunăre cu actualul sistem de apărare.
"Nu mai putem asigura un grad ridicat de apărare împotriva inundaţiilor pe Dunăre cu actualul sistem de apărare împotriva inundaţiilor. Trebuie să schimbăm conceptul, iar, din păcate, proiectul început în 2006 de mine nu a fost implementat. L-am reluat, astfel încât să facem acele poldere acolo unde se impune'', a subliniat Lucia Varga.
În altă ordine de idei, Varga a adăugat că a dispus Apelor Române şi a trimis o adresă prefecţilor prin care cerea efectuarea unei evaluări a fiecărei porţiuni de dig, din zonele ce ar putea fi afectate de revărsarea Dunării, pentru a interveni preventiv.
"Mai avem o săptămână până când debitele sunt mari, pentru a interveni preventiv şi acolo unde sunt eroziuni, unde avem zone critice să putem face lucrările din timp. Unde avem zone cu eroziuni, Apele Române intervin. Eu am dispus suplimentar ca digurile să fie verificate şi în această perioadă să nu avem surprize atunci când debitele vor fi ridicate", a explicat aceasta.
Ministrul Varga a dat asigurări că toate autorităţile sunt în dispozitiv acolo unde s-a instituit Cod portocaliu şi acţionează conform procedurilor, în timp ce în zonele aflate sub Cod galben acestea sunt pregătite pentru a interveni în cazul apelor mari.
"Cu actuala infrastructură, avem personalul pregătit pentru a interveni, cunoaştem procedurile. Avem şi fonduri şi utilaje care sunt şi în acest moment pe Dunăre, care fac lucrări preventive pentru a putea evita unda de viitură'', a conchis aceasta.