x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ludovic Orban: Prioritizarea vaccinării se va face în funcție de cantitățile care vor veni. Prioritatea numărul 1 este constituită de cei care lucrează în spitale

Ludovic Orban: Prioritizarea vaccinării se va face în funcție de cantitățile care vor veni. Prioritatea numărul 1 este constituită de cei care lucrează în spitale

19 Noi 2020   •   17:15
Ludovic Orban: Prioritizarea vaccinării se va face în funcție de cantitățile care vor veni. Prioritatea numărul 1 este constituită de cei care lucrează în spitale

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că prioritizarea vaccinării anti-COVID se va face în funcție de cantitățile care vor ajunge în România.

De asemenea, acesta a menționat că „prioritatea numărul 1” o reprezintă angajații din sistemul sanitar, fiind urmați de persoanele vulnerabile și angajații din sectoare precum apărare națională, energie, servicii publice.

„Prioritizarea vaccinării se va face în funcţie de cantităţile care vor veni, de ritmul în care vor intra aceste cantităţi, prioritatea numărul 1 este constituită din toţi cei care fac parte din sistemul de luptă medical împotriva Covid, cei care lucrează în spitale, toţi cei care sunt implicaţi în lupta anti-Covid. De asemenea, următoarea prioritate o constituie persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele care pot să dezvolte forme severe, persoane cu boli asociate.”, a declarat Orban. La o conferință de presă susținută la Mihail Kogălniceanu.

„ O a doua prioritate o reprezintă cei care sunt în sectoare strategice ale vieţii sociale, sectoare critice, cum este apărare naţională, economie, zona de energie, servicii publice, cei care menţin funcţiile esenţiale în societate. Strategia de vaccinare va fi finalizată până săptămâna viitoare şi va fi prezentată public de echipa care va coordona practic toată campania de vaccinare condusă de domnul colonel doctor Valentin Gheorghiţă, secondat de secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu”, a mai explicat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a menționat că vaccinul se distribuie proportional cu populația fiecărei țări a Uniunii Europene, distribuția urmând să se facă în mai multe etape, în funcție de capacitatea de a produce cantitățile contractate.

„Din ceea ce ştim noi există un contract semnat deja (n.r. - de Comisia Europeană) pentru 200 de milioane de doze de vaccin şi 200 de milioane în rezervă. Pe măsură ce cantităţile sunt produse ele vor fi livrate către statele membre al Uniunii Europene, în conformitate cu ponderea pe care o are din punct de vedere al populaţiei fiecare ţară europeană”, a spus premierul.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi publicată săptămâna viitoare, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis. Coordonatorul campaniei a fost desemnat medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central.

×