Comisia Europeană şi-a prezentat propunerile pentru un nou acord mondial cuprinzător şi ambiţios în vederea soluţionării problemei reprezentate de schimbările climatice şi cu privire la posibilele modalităţi de finanţare în acest sens.
Noul pact urmează să fie încheiat la conferinţa ONU privind schimbările climatice organizată la Copenhaga în decembrie. Pentru a limita creşterea temperaturii la mai puţin de 2° C, ţările în curs de dezvoltare vor avea nevoie de mult mai multă finanţare de la ţările dezvoltate şi de la instituţiile multilaterale pentru a putea fi ajutate să contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Propunerile Comisiei includ crearea unei pieţe a emisiilor de carbon la nivelul OCDE până în 2015 şi a unor surse inovatoare de finanţare internaţională, pe baza emisiilor şi capacităţii de plată ale ţărilor.
CAUZE ŞI EFECTE
Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: "Abordarea cauzelor şi efectelor schimbărilor climatice va necesita însemnate investiţii private şi publice în următoarele decenii, însă costul acestor investiţii va fi cu mult mai mic decât dacă permitem climei să se degradeze în continuare. Planul european de redresare economică şi alte măsuri similare luate la nivel mondial pentru a combate criza economică sunt o şansă de a da un impuls investiţiilor necesare în tehnologii cu emisii scăzute de carbon şi de a stimula, în acelaşi timp, creşterea, inovarea şi crearea de locuri de muncă. Pentru a se ajunge la un acord în Copenhaga însă este vital să se găsească noi soluţii de finanţare. Comunicarea de astăzi a Comisiei are o contribuţie majoră în acest sens, furnizând o serie cuprinzătoare de propuneri în vederea sporirii resurselor financiare şi a investiţiilor".
Obiectivul Copenhaga
Obiectivul UE este de a limita creşterea temperaturii globale la mai puţin de 2°C faţă de temperatura preindustrială, deoarece există dovezi ştiinţifice solide conform cărora schimbările climatice vor deveni periculoase dacă se depăşeşte acest prag. Acordul de la Copenhaga ar trebui deopotrivă să stabilească obiective globale de reducere a emisiilor şi să pună bazele consolidării capacităţii de adaptare la schimbările climatice a ţărilor.Citește pe Antena3.ro