x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Made in Romania

Made in Romania

de Luiza Moldovan    |    02 Iun 2014   •   16:28
LA VIE EN MOV
Ador târgurile de produse tradiţional româneşti. Aşa mai găsesc şi eu produse româneşti. De pildă, mi-am cumpărat o frumoasă ie made in India, tradiţional românească, fapt care mi-a amintit şi de o întâmplare petrecută într-un magazin de pe la Universitate. Intrasem să caut o ie autentic românească pentru o prietenă din America. Am întrebat-o pe vânzătoare ce-mi recomandă iar ea mi-a arătat o ie made in India, extrem de simpatică. “Seamănă cu ale noastre, doar că astea sunt mai ieftine”.

Pe lâgă iile din India, la târgurile de produse autentic româneşti mai găsim jucării şi accesorii pentru păr, made in China. De asemenea, noi mai putem găsi produse pentru plajă, cum ar fi, de pildă, un colac cu Hello Kitty, prezentate sub titlul “bucuria copiilor”, cât şi, de asemenea, baloanele cu Mickey Mouse sau Minnie Mouse, cu Tweety sau tradiţionalele, de acum, pietre preţioase şi semipreţioase. Made in China, of cors. Nu ştiu la ce categorie intră porumbul fiert, dat fiind că el e adus din Ungaria, dar îl enumăr la categoria , pentru că sub umbrela asta se prezintă.

Tot la un târg de produse româneşti am cumpărat hamsii prăjite de la căsuţa unui chinez care m-a întrebat amabil dacă doresc puţină “lamuie” peste hamsii. I-am zis că puţin usturoi, mulţumesc. Nişte doamne care se îmbracă în fiecare zi în aceleaşi fuste şi ii româneşti, negre pe la mâneci, fac gogoşi şi ascultă dat tare un fel de muzică tradiţional românească, dar mai ritmică, aşa, mai săltată, de s-ar răsuci îm mormânt Maria Tănase dac-ar auzi-o. O semimanea, dar care l-ar jigni pe cântăreţ dacă i-ai spune asta. Ce n-am înţeles niciodată la târgurile astea de produse româneşti a fost aducerea câtorva oi sau măgari sau chiar cai şi ponei, să stea îngrămădiţi în grajduri cât îi ziua de lungă, spre delectarea publicului cumpărător. Dacă te uiţi în ochii cailor, ei sunt foarte năcăjiţi, da’ poţi să-i zici ceva stăpânului?

N-am înţeles niciodată de ce salamul e considerat tradiţional românesc, poate-mi explică şi mie cineva. La fel ca brânza cu mucegai şi caşcavalul Emmentaler, vândute sub acelaşi cort. Şi de ce nu-ţi dă bon fiscal la târgurile astea? Poate pentru că nu e aşa tradiţional cum, greşit, am putea crede. Nici măcar pentru o sticlă de apă, tradiţional românească, nu-ţi dă bon fiscal. Mă aştept mereu să mă ridice mascaţii, că sunt complice la o întreagă industrie de evaziune fiscală, tradiţional românească şi să mă ducă să mă închidă la o puşcărie tradiţional românească, să mă trateze cu un sictir tradiţional românesc, totul pentru că mi-am cumpărat o apă tradiţional românească fără să bat cu pumnul în tejgheaua tradiţional românească după bonul fiscal, tradiţional internaţional.


×
Subiecte în articol: la vie en mov