x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE: Aproximativ 189.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul statut post-Brexit

MAE: Aproximativ 189.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul statut post-Brexit

25 Sep 2019   •   19:37
MAE: Aproximativ 189.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul statut post-Brexit

Aproximativ 189.000 de români din Marea Britanie s-au înregistrat pentru noul statut post-Brexit, situaţia comunităţii româneşti fiind unul dintre subiectele discutate miercuri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi ambasadorul Andrew Noble.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), românii sunt a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

„România acordă o atenţie deosebită monitorizării cât mai cuprinzătoare a implementării sistemului de înregistrare pentru obţinerea noului statut (...) pentru a se asigura că toţi cetăţenii noştri vor beneficia în continuare de aceleaşi drepturi ca în present”, a spus Ciamba.

El a reafirmat necesitatea adoptării tuturor măsurilor care se impun, în vederea evitării sincopelor şi garantării accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetăţeni.

De asemenea, discuţiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetăţenilor români şi britanici, în contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul României şi de Regatul Unit privind salvgardarea, pe bază de reciprocitate, a statutului dobândit de cetăţenii europeni şi britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza în perioada următoare, punctează MAE.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care se bucură în prezent, este necesar ca toţi cetăţenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze şi să obţină aşa numitul statut special – „settled/pre-settled status”, de preferinţă cât mai curând posibil.

După data retragerii, cetăţenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în regat, cu paşaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Misiunile diplomatice şi consulare ale României din Marea Britanie desfăşoară în mod regulat campanii de informare, atât în mediul online, cât şi în diferite oraşe britanice pentru cetăţenii români aflaţi în regat, aminteşte MAE.

Pagina web a Ambasadei României la Londra (londra.mae.ro) oferă informaţii detaliate şi actualizate cu privire la procedurile necesare.

Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.

Detalii despre Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pot fi obţinute pe https://www.gov.uk, inclusiv în limba română.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: români în marea britanie