x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE face public Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă de la Deveselu. Vezi documentul

MAE face public Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă de la Deveselu. Vezi documentul

23 Sep 2011   •   06:35
MAE face public Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă de la Deveselu. Vezi documentul

Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca documentul este dat publicitatii in urma unei intelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

"Ne aflam intr-o lume intr-o stare de impredictiblitate acuta, iar actiunea romano-americana pentru a stabiliza aceasta situatie internationala fluida este fundamentala", a declarat ministrul de Externe. Baconschi a mai spus ca "acordul ilustreaza un moment de varf in relatia bilaterala cu SUA", precizand ca "nu am avut pana in prezent un nivel de securitate mai robust".

CE PREVEDE ACORDUL

Baza de la Deveselu, in proprietatea si sub jurisdictia suverana a Romaniei

Baza de la Deveselu ramane in proprietatea si sub jurisdictia Romaniei, iar operatiunile din baza se vor desfasura numai cu luarea corespunzatoare in considerare a sanatatii si a sigurantei publice, se arata in articolul IV al Acordului privind scutul.

Acordul prevede totodata ca "fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul in Baza si utilizarea acesteia cu respectarea deplina a legislatiei romane".

Acordul mai prevede ca "toate cladirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau imbunatatite de fortele Statelor Unite, sunt proprietatea Romaniei, in timp ce obiectele si instalatiile mobile raman proprietatea fortelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, dupa caz".

In plus, "legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei", iar fortele SUA vor avea obligatia sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul Acordului.

De asemenea, tratatul prevede explicit ca "operatiunile din Baza se desfasoara cu luarea corespunzatoare in considerare a sanatatii si a sigurantei publice".

Romania nu-si asuma raspunderea pentru prejudiciile in afara teritoriului sau

"Romania nu-si va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretentie in legatura cu un astfel de prejudiciu, cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania", se arata in document.

Acordul prevede si o exceptie de la aceasta regula, respectiv cazul in care astfel de prejudicii sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei.

Textul prevede ca cele doua parti se vor intalni cu scopul de a ajunge la o solutionare reciproc acceptabila, echitabila si justa a pretentiilor in timp util, tinand cont de circumstante si de obligatii.

SUA vor avea autoritate exclusiva asupra operatiunilor de la Deveselu

Reprezentantul de rang inalt al Statelor Unite "va avea autoritate exclusiva asupra activitatilor si operatiunilor" de la Deveselu, in timp ce Romania va fi responsabila pentru asigurarea securitatii si protectiei Bazei in afara perimetrului Facilitatii, prevede acordul privind scutul antiracheta.

"Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane (denumit in continuare «Comandantul roman»)", se arata in acord. Documentul prevede explicit atributiile acestui comandant roman care va fi desemnat in treizeci de zile de la intrarea in vigoare a acordului.

Astfel, comandantul roman "va consilia in legatura cu relationarea cu institutiile guvernamentale si locale romane si va facilita contactele cu astfel de institutii"; "va participa la coordonarea sprijinului logistic reciproc pentru personalul militar si civil aflat in Baza"; "va participa la coordonarea asigurarii securitatii in incinta Bazei"; "va participa la coordonarea instruirii comune in incinta Bazei"; "va consilia Reprezentantul de rang inalt al Statelor Unite (n.red. omologul comandantului roman) cu privire la legislatia romana relevanta pentru operarea Bazei".

SUA vor utiliza, "in masura posibilului", cetateni si firme romanesti pentru contracte la Deveselu

Acordul privind scutul antiracheta prevede ca fortele Statelor Unite vor utiliza, "in masura posibilului", persoane fizice si juridice cu cetatenie romana ca furnizori de bunuri si servicii pentru realizarea unor contracte in cadrul bazei de la Deveselu.

Documentul prevede ca fortele americane de la Deveselu vor putea "sa intreprinda masuri de constructie si sa faca modificari majore si imbunatatiri si sa mentina, sa intretina si sa opereze instalatii si elemente de infrastructura pentru apararea impotriva rachetelor balistice in Baza".

Acordul obliga insa SUA sa obtina autorizatie din partea autoritatilor romane, cu trimiterea prealabila a documentatiei necesare, in cazul unor masuri de constructie.

"Anterior inceperii unei activitati de constructie referitoare la Baza, Statele Unite vor furniza Romaniei o planificare a activitatii de constructie. Statele Unite vor transmite de asemenea toata documentatia de construire relevanta inainte de a solicita autorizarea Romaniei. Romania va raspunde solicitarii Statelor Unite pentru autorizare in treizeci de zile de la transmiterea oficiala a documentelor relevante. In cazul unor constructii in interiorul Bazei, daca Romania nu emite autorizatia in treizeci de zile, Statele Unite pot sa inceapa activitatile de constructie planificate", se arata in document.

Conform acordului, Romania va obtine autorizatia necesara pentru construire in conformitate cu legislatia romana si prevederile Acordului de cooperare in domeniul apararii si cu aranjamentele de implementare aplicabile.

"In cazul constructiilor in interiorul Bazei, aceasta autorizatie va permite Statelor Unite sa inceapa construirea dupa ce treizeci si cinci la suta din proiect este transmis Romaniei, in timp ce in cazul constructiilor in afara Bazei si in legatura cu ea, aceasta autorizatie va permite Statelor Unite sa inceapa construirea dupa ce suta la suta din proiect este transmis Romaniei", stabileste documentul.

In acest context, acordul mentioneaza explicit ca "fortele Statelor Unite vor utiliza, in masura posibilului, persoane fizice si juridice locale ca furnizori de bunuri si servicii pentru realizarea unor contracte, in masura in care ofertele unor astfel de furnizori sunt competitive si sunt cele mai avantajoase".

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antiracheta. Discutiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi si Hillary Clinton, in timpul vizitei de lucru a presedintelui Traian Basescu la Washington.

La revenirea din SUA, presedintele Traian Basescu declara ca, odata transpus in practica, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania va face ca nivelul de securitate "sa fie cel mai inalt din istoria tarii".

"Acordul nu are nimic secret. Vreau sa indepartez orice speculatie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca in urmatoarele zece zile sa putem conveni cu Departamentul de stat sa facem public acest acord, atat in Romania, cat si in SUA", spunea Traian Basescu in 14 septembrie.

×