x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mafia taxiurilor, stopată prin lege . Sorin Oprescu a cerut sprijinul tuturor instituţiilor abilitate

Mafia taxiurilor, stopată prin lege . Sorin Oprescu a cerut sprijinul tuturor instituţiilor abilitate

de Iulia Barbu    |    14 Feb 2013   •   19:25
Mafia taxiurilor, stopată prin lege . Sorin Oprescu a cerut sprijinul tuturor instituţiilor abilitate

De ani în şir, problema concurenţei neloiale dintre taximetriştii din Ilfov şi cei din Bucureşti a dus la proteste şi nemulţumiri cu duiumul. Situaţia putea fi reglementată doar prin lege. Astfel că, din moment ce reglementările legislative au fost blocate ani de-a rândul, problema taximetriştilor a rămas nerezolvată. “Permanent i-am informat pe parlamentarii vechii legislaturi despre aceste nereguli, însă fără rezultat”, a afirmat ieri Sorin Oprescu, în cadrul unei conferinţe de presă. De altfel, cu sprijinul noului legislativ, edilul Capitalei speră să poată modifica o lege care a adus numai abuzuri..

Sorin Oprescu a deschis o adevărat cutie a Pandorei: “Situaţia pe care v-o semnalez este generatoare de evaziune fiscală de proporţii, corupţie, spălare de bani, abuzuri în detrimentul interesului public şi al societăţii”. Pentru ca acest fenomen să se încheie, primarul general a cerut atât sprijinul instituţiilor abilitate: Parlamentul României, Consiliul Judeţean Ilfov, Prefectura Ilfov, primarii şi consilii locale din Ilfov, Poliţie, Garda Financiară, Autoritatea Fiscală, DNA, Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului, Asociaţiile profesionale şi reprezentantii legitimi ai taximetriştilor, Inspecţia muncii, Autoritatea Naţională de Regrelemnatre în Domeniul Serviciilor Comunitare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

8.500 de autorizaţii de taxi
Astfel, 1.600 de taxiuri din Ilfov operează în acest moment în Bucureşti. Acest lucru este un abuz care realizează o concurenţă neloială celor care îşi desfăşoară activitatea în localitatea în care sunt autorizaţi, adică în Capitală. Cu zeci de taximetrişti independenţi care s-au reorientat în vreme de criză, în Bucureşti sunt aproximativ 8.500 de autorizaţii de taxi valabile din anul 2010. Mai mult, sunt localităţi în care la 7.000 de locuitori reprezentanţii autorităţilor publice au eliberat 192 de autorizaţii, când în mod normal ar fi trebuit eliberate 28 de asemenea documente. “Concret, Primăria Muncipiului Bucureşti nu este de acord cu propunerea ca un număr de taxiuri din judeţul Ilfov să opereze permanent în Bucureşti, această prevedere fiind trecută în proiectul de modificare a noii Legi a taximetriei. Legea spune că se pot acorda patru autorizaţii de taxi la 1.000 de locuitori. Există un număr mare de bucureşteni care în perioada de criză, neavând altă sursă de venit, vor să presteze activitatea de taximetrie”, a explicat primarul general.

Tariful, reglementat legal
Oprescu a mai spus că, până nu va fi reglementat acest aspect, cetăţenii nu vor putea fi protejaţi de abuzuri. Totodată, edilul a mai arătat că municipalitatea este împotriva “închirierii autorizaţiilor de taximetrie”, precizând că este imperios necesar ca legiuitorul să elimine din lege prevederile “care creează premisele sclaviei în taximetrie”. “Nu Oprescu dă limita minimă a tarifului de taxi. Consiliul General al Municipiului Bucureşti dă limita maximă a acestui tarif pentru a feri cetăţenii de abuzuri, pentru că obligaţia municipalităţii este de a proteja cetăţenii împotriva abuzurilor, legile nedând posibilitatea autorităţilor locale să stabilească tariful minim”, a spus Sorin Oprescu, în replică la acuzaţiile care i se aduc din rândul taximetriştilor, potrivit cărora “primarul general nu vrea să mărească tariful la taxi”. Primarul Capitalei a afirmat că tariful este stabilit de companiile de taxi din piaţă, actuala legislaţie nepermiţând taximetriştilor independenţi să-şi spună părerea în privinţa tarifului minim.

×