x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magia jucăriilor

Magia jucăriilor

de Carmen Anghel    |    03 Dec 2012   •   17:48

O lanternă magică, jucărie de la 1889. În aşteptarea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi întâmpină vizitatorii cu o expoziţie specială care cuprinde jucării de colecţie din perioada 1895 – 1930, piese excepţionale din patrimoniul Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.

Vernisajul expoziţiei temporare  “Bing. Magia jucăriilor”, are loc joi, 6 decembrie, la ora 14:30, la sediul din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti, şi va fi precedat de o conferinţă de presă la care vor participa domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României şi domnul ing. Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedinte al Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.

În ultimii ani, Muzeul Naţional de Istorie a României a manifestat o deschidere din ce în ce mare şi constantă spre universul copilăriei.  Astfel, a prezentat, în mai multe ocazii, publicului larg şi specialiştilor, jucării istorice, haine de epocă şi mobilier pentru copii, precum şi fotografii istorice reprezentând copii, fie că era vorba de jucăriile specifice copiilor de la ţară (Copilăria de altădată, la ţară, deschisă în perioada iunie-septembrie 2012), sau ale celor de la oraş (Colecţie de copilării, deschisă în perioada iunie - iulie 2011 şi De la Moş Gerilă la Moş Crăciun, decembrie 2011 - ianuarie 2012).

De data aceasta, MNIR propune o expoziţie dedicată istoriei jucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing din Nürenberg, care a deschis un nou capitol în istoria jucăriilor din toate timpurile. Valoarea acestor jucării este sporită de faptul că multe dintre piesele expuse sunt, încă, funcţionale, deşi unele datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit  celor două războaie mondiale. Nu mai puţin important este faptul că, adesea, jucăriile expuse sunt însoţite de ambalajul lor original şi de cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de Primul război mondial. Cea mai veche jucărie prezentă în expoziţie este o lanternă magică cu 12 diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889 iar cea mai “nouă” jucărie este un hidro avion din 1930.

“Expoziţia Bing. Magia jucăriilor, nu ar fi fost posibilă fără generozitatea membrilor Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, care au acceptat să pună la dispoziţia copiilor de la 1 la … 99 ani “comorile” lor, adunate nu cu puţine sacrificii şi muncă de ani de zile. Dacă această expoziţie s-a născut şi s-a finalizat într-un timp record, este, fără îndoială, meritul domnului inginer Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedintele acestei asociaţii, care nu numai că a lansat ideea realizării ei, dar a sprijinit, permanent eforturile echipei de entuziaşti, care au lucrat la organizarea ei”, spune  dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Expoziţia este însoţită de un minunat catalog bilingv român-englez care constituie o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, deoarece până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detaliată şi completă.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 decembrie 2012 – 6 februarie 2013 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.

×