Modul în care s-a judecat o cauză la Curtea de Apel Timişoara, în care una dintre părţi era statul belgian, a determinat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să declanşeze verificări şi să mai atenţioneze încă o dată magistraţii cu privire la regulile care se aplică în astfel de cazuri.
Cazul pentru care CSM a dispus efectuarea de verificări prin Inspecţia Judiciară, relatat de presă, priveşte modul în care a fost judecată plângerea cetăţeanului român Mirela Claudia Pongracz împotriva statului belgian, dar şi a mai multor autorităţi româneşti.Prin decizia definitivă şi irevocabilă a C.A. Timişoara, din octombrie 2008, statul belgian a fost obligat la plata a 5.000 de euro daune morale pentru tratamente inumane. Mirela Pongracz a reclamat faptul că în anul 2007, când s-a deplasat în Belgia pentru a-şi recupera copilul de la rude, în Aeroportul din Bruxelles a fost reţinută, percheziţionată şi încătuşată fără drept.
ATENŢIONARE!
"Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate fi reclamat la instanţele unui alt stat referitor la procedurile sale publice sau suverane, însă poate fi supus autorităţii instanţelor unui alt stat dacă este vorba despre plângeri referitoare la acţiunile sale de drept privat", atrage atenţia CSM. Consiliul mai avertizează că în aceste cazuri magistraţii trebuie să aplice procedura diplomatică. Potrivit dreptului internaţional, "instanţele au obligaţia asigurării imunităţilor jurisdicţionale ale unui stat străin din proprie iniţiativă. Din perspectiva dreptului internaţional, se aplică regimul imunităţilor statelor şi patrimoniilor lor faţă de autoritatea instanţelor altor state", atenţionează CSM. De precizat că statul străin chemat în judecată este reprezentat în proces de Ministerul de Externe al statului respectiv, şi nu de Ambasadă.