x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistraţi români, trebuie să aplicaţi procedura diplomatică!

Magistraţi români, trebuie să aplicaţi procedura diplomatică!

de Violeta Fotache    |    19 Mar 2009   •   00:00

Modul în care s-a judecat o cauză la Curtea de Apel Timişoara, în care una dintre părţi era statul belgian, a determinat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să declanşeze verificări şi să mai atenţioneze încă o dată magistraţii cu privire la regulile care se aplică în astfel de cazuri.

Cazul pentru care CSM a dispus efectuarea de verificări prin Inspecţia Judiciară, relatat de presă, priveşte modul în care a fost judecată plângerea cetăţeanului român Mirela Claudia Pongracz împotriva statului belgian, dar şi a mai multor autorităţi româneşti.

Prin decizia definitivă şi irevocabilă a C.A. Timişoara, din octombrie 2008, sta­tul belgian a fost obligat la plata a 5.000 de euro daune morale pentru tratamente inumane. Mirela Pongracz a reclamat faptul că în anul 2007, când s-a deplasat în Belgia pentru a-şi recupera copilul de la rude, în Aeroportul din Bruxelles a fost reţinută, percheziţionată şi încătuşată fără drept.

ATENŢIONARE!
"Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate fi reclamat la instanţele unui alt stat referitor la procedurile sale pu­blice sau suverane, însă poate fi supus au­torităţii instanţelor unui alt stat dacă este vorba despre plângeri referitoare la acţiunile sale de drept privat", atrage aten­ţia CSM. Consiliul mai avertizează că în aceste cazuri magistraţii trebuie să aplice procedura diplomatică. Po­trivit dreptului inter­na­ţional, "instanţele au obli­ga­ţia asigurării imu­ni­tă­ţilor jurisdic­ţio­nale ale unui stat străin din proprie iniţiativă. Din perspectiva dreptului in­terna­ţional, se aplică re­gimul imuni­tă­ţilor statelor şi patrimoniilor lor faţă de autoritatea instanţelor altor state", aten­ţio­nează CSM. De precizat că statul străin chemat în judecată este re­pre­zentat în proces de Ministerul de Externe al statului respectiv, şi nu de Ambasadă.

×
Subiecte în articol: observator