Preşedintele Consiliulu Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, susţine că CSM trece printr-un “travaliu atipic”, iar amânarea de către Senat a validării celor opt membri “aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat”. Şeful Consiliului face apel la responsabilitate şi deplin discernământ din partea clasei politice şi cere Senatului să se pronunţe de urgenţă pe subiectul validării CSM, neexistând nicio raţiune de amânare sau tergiversare.
Aflată la şedinţa de bilanţ al activităţii pe anul trecut a Curţii de Apel Cluj, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al Parchetului instanţei supreme, s-a raliat şefului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, trăgând un semnal de alarmă cu privire la blocajul în care se află în prezent autoritatea judecătorească, a treia putere în stat.
“Din nefericire, în această perioadă, toată activitatea din justiţie, din perspectiva politicii de personal, va fi blocată până când nu se va rezolva problema validării sau invalidării membrilor CSM. Este o perioadă în care s-au ţinut concursuri de admitere pentru cei care au vechime de cinci ani, concursuri de admitere pentru Institutul Naţional al Magistraturii. Urmare a publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, activitatea CSM a fost oarecum blocată din cauza faptului că membrii CSM nu au fost validaţi şi nu s-a luat o decizie privitor la aceştia”, a spus Kovesi, citată de Mediafax.
Conform procurorului general, din acest moment tot ceea ce înseamnă angajarea, transferul, evaluarea, sancţionarea procurorilor nu se poate face până când CSM nu se va putea întruni într-o şedinţă de plen, conform cvorumului prevăzut de lege.
“Deocamdată, cei care au câştigat concursurile nu pot fi angajaţi efectiv deoarece nu s-a făcut validarea acestor concursuri, care se face prin plenul CSM, transferurile, detaşările nu se pot face decât prin cele două secţii şi din acest moment totul este blocat”, a afirmat Kovesi. Procurorul general a arătat că problema din CSM trebuie rezolvată rapid, pentru că Ministerul Public are nevoie de procurori.
“Din discuţiile cu colegii şi din evaluările noastre, problema prelungirii validării sau invalidării membrilor CSM blochează în acest moment tot ceea ce înseamnă politica de resurse umane din magistratură. Poziţia noastră este aceea că decizia trebuie luată cât mai rapid, pentru a avea un CSM care să funcţioneze. Nu pot fi validate concursurile, nu se pot organiza concursuri pentru funcţii de conducere, pentru promovare în funcţii, nu se pot face transferuri, nu se pot face delegări în aceată perioadă”, a pus Kovesi, potrivit Mediafax.