Revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni este in atentia liderilor europeni, dar si a presei internationale. Comisia Europeana a anuntat marti ca a luat nota de reinstalarea sa in functie si considera ca procesul de respectare a cadrului juridic si constitutional este acum complet. Totodata, CE afirma ca ramane vigilenta cu privire la evolutiile din Romania, prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al CE, Olivier Bailly.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat punerea in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei ce permite presedintelui roman Traian Basescu sa-si reia functia dupa suspendare, si ii incurajeaza pe oamenii politici romani sa lucreze impreuna pentru o Romanie democratica si prospera.
Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, si Liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, saluta implementarea deciziei Curtii Constitutionale privitoare la referendumul din 29 iulie 2012 si intoarcerea in functie a presedintelui Basescu.
"Invalidarea referendumului desfasurat pe 29 iulie 2012 a fost constatata de catre Curtea Constitutionala. Salutam implementarea acestei decizii prin sesiunea Parlamentului Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial. Acesta a fost singurul pas corect, avand in vedere participarea insuficienta la referendum. Ca urmare, salutam intoarcerea in functie a presedintelui Traian Basescu si incheierea interimatului," au afirmat Martens si Daul.
Ce zic analistii
Presa internationala, la randul ei, aloca spatii largi informatiei privind revenirea lui Basescu, stirile agentiilor de presa straine facand turor ziarelor europene. Presa ungara comenteaza revenirea lui Basescu si din alte perspective. "Basescu se intoarce dupa 52 de zile de la suspendarea sa. Parlamentul roman a luat cunostinta de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de invalidare a referendumului. Circumstantele au fost la fel de furtunoase precum politica interna din Romania ultimelor trei luni. USL a vrut sa boicoteze sedinta, insa pana la urma a asigurat cvorumul necesar pentru singurul subiect aflat pe ordinea de zi. Nici pe departe nu putem considera ca fiind incheiata criza politica interna din Romania. Mai mult ca sigur haosul politic va continua pana la alegerile parlamentare programate pentru data de 2 decembrie. Esecul de la referendum ar putea costa USL aproximativ 10%, insa tot ei raman marii favoriti la alegerile parlamentare. Premierul Victor Ponta a indeplinit dorintele categorice ale Comisiei Europene de a nu impiedica revenirea lui Basescu la Cotroceni", noteaza jurnalistii de la Nepszabadsag.
Motivul esecului trebuie cautat in liste
"Basescu a castigat lupta. Cosmarul presedintelui suspendat s-a incheiat luni, cu ocazia sedintei extraordinare a Parlamentului roman in care a fost citita decizia CCR de invalidare a referendumului. Mandatul presedintelui interimar Crin Antonescu s-a incheiat, astfel Traian Basescu se intoarce in functie. Motivul esecului de la referendum trebuie cautat in faptul ca pe listele electorale se afla cel putin doua milioane de persoane care nu mai traiesc in Romania. Cvorumul era aproape imposibil de atins. Daca Parlamentul ar fi ignorat decizia CCR, Romania ar fi ajuns intr-o situatie delicata dupa apelurile facute de forurile internationale in care se solicita respectarea deciziei CCR. Tocmai in acest sens, Victor Ponta, aflat in vacanta, a solicitat partenerilor liberali sa nu boicoteze sedinta. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat ca o tragere de timp din perspectiva boicotului politic ar echivala cu o sinucidere. Sapte milioane de romani au votat pentru debarcarea lui Traian Basescu, cu doua milioane mai multi decat cei care l-au ales presedinte in 2009", remarca Gal Maria in Nepszava.
Boicotul
Ziaristii de la cotidianul Magyar Hirlap sunt mai transanti: "Basescu se intoarce si cu ajutor de la Budapesta. USL a sperat pana in ultima clipa ca poate impiedica revenirea lui Basescu prin boicotarea sedintei extraordinare a Parlamentului. Liderii PNL au motivat boicotul prin faptul ca in realitate Traian Basescu a fost demis la referendum si singura solutie ar fi alegerile anticipate. La referendumul din 29 iulie nu s-au prezentat jumatate plus unul din persoanele cu drept de vot, astfel referendumul a fost invalidat printr-o decizie a CCR din data de 21 august. Asa cum se stie, la apelul premierului Viktor Orban, maghiarii au boicotat in mod evident referendumul. Datorita maghiarilor, Basescu se poate intoarce la Cotroceni. Pe toata durata sedintei, in fata Parlamentului au continuat protestele pentru demiterea presedintelui", constata Magyar Hirlap.
Vocea Rusiei a publicat o analiza in care sustine ca presedintele Traian Basescu a castigat razboiul indirect al protestelor stradale. Jurnalistul considera ca esecul miscarilor USL a fost cauzat de lipsa liderilor Uniunii din Piata Universitatii. "Traian Basescu a castigat meciul din Piata Universitatii prin neprezentarea USL, iar acuzatiile unor lideri de opinie la adresa electoratului sunt de prost gust. Principalele batalii politice se vor da in Parlament, iar protestele stradale vor fi practic inexistente, ceea ce poate fi interpretat ca un factor pozitiv din perspectiva mentinerii stabilitatii in conditiile unei conjuncturi politice extrem de volatile. Totodata, lipsa protestelor nu trebuie interpretata ca un semnal al lipsei tensiunilor sociale, care nu vor disparea, ci se vor acutiza pe masura intensificarii crizei economice", mai scrie Vocea Rusiei. (deak.istvan@jurnalul.ro)