x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai multe Asociaţii cer anularea amenzii aplicate de CNA pentru colindul cu "jidovi"

Mai multe Asociaţii cer anularea amenzii aplicate de CNA pentru colindul cu "jidovi"

14 Dec 2013   •   09:49
Mai multe Asociaţii cer anularea amenzii aplicate de CNA pentru colindul cu "jidovi"

Patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor cer anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colindul cu "jidovi", argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus, informează Mediafax.ro care citează documentul.

Asociaţia Basarabii, Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei, Asociaţia Rost şi Cercul Studenţesc "Floarea de Foc" au adresat o scrisoare Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituţiile unde a fost reclamat colindul interpretat de Ansamblul "Dor transilvan", cu ocazia relansării postului TVR 3.

Cele patru ONG-uri atrag atenţia asupra faptului că textul reprodus după interpretarea colindului cuprinde, în mod eronat, expresia "jidovan afurisit", expresia corectă din textul şi interpretarea colindului fiind "jidov neam afurisit".

"Este blestemul necunoaşterii lui Hristos, Mesia cel aşteptat de atâtea veacuri de neamul israelitean şi proorocit de profeţii săi. Arhaic vorbind afurisenia înseamnă ruperea de comunitate, anatema", susţin semnatarii scrisorii, arătând că în colind se face referire la momentul judecării lui Hristos de către Pilat în faţa mulţimii din Ierusalim şi al condamnării sale de către evrei, se mai arată în scrisoarea prealuată de Mediafax.ro.

"Numai cineva care nu cunoaşte folclorul românesc poate considera acest colind antisemit. Ţăranul român nu era antisemit", spun semnatarii scrisorii citându-l pe specialistul în etnologie Aurel Bodiu.

Colindul la care se face referire a fost interpretat de grupul de colindători Ansamblul "Dor Transilvan", în cadrul emisiunii de relansare a postului TVR 3, pe 6 decembrie.

Postul TVR 3 a fost reclamat la CNA şi CNCD de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22. CNCD a direcţionat petiţia primită către CNA, această instituţie din urmă având competenţa să soluţioneze acest caz.

Astfel, Televiziunea Română a fost amendată, joi, cu 50.000 de lei de CNA pentru difuzarea colindului, pe TVR 3 şi TVR Cluj.

Reacţii negative faţă de difuzarea colindului au fost exprimate şi de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Cluj şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".


 

×