x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Majoritatea populaţiei din Satu Mare este obeză sau supraponderală - studiu

Majoritatea populaţiei din Satu Mare este obeză sau supraponderală - studiu

11 Apr 2012   •   11:47
Majoritatea populaţiei din Satu Mare este obeză sau supraponderală - studiu

Peste 75% din populatia activa a judetului Satu Mare, de peste 20 de ani, este obeza sau supraponderala, releva un studiu realizat de Consiliul Judetean (CJ) Satu Mare cu scopul reducerii deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Presedintele CJ Satu Mare, Csehi Arpad, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca a fost finalizat studiul privind investigarea starii de sanatate a populatiei demarat in noiembrie 2011, judetul Satu Mare fiind pe ultimul loc pe tara la durata medie de viata, cu 66 de ani la barbati si 73 la femei.

Coordonatorul programului, dr. Iosif Szilagyi, a declarat ca studiul, unic in tara, a fost realizat pe un esantion de 4.150 de persoane de peste 20 de ani, majoritatea active, urmarindu-se 13 parametri la fiecare pacient. Rezultatele arata ca 34% din populatie sufera de hipertensiune arteriala, 76% este obeza sau supraponderala, 9% are diabet zaharat, iar procentul de fumatori este de 20%. Potrivit acestuia, riscul cardiovascular este foarte ridicat din cauza obezitatii, hipertensiunii arteriale, dislipidemiei, fumatului si diabetului.

'Trebuia sa avem o pornire, un moment zero in starea de sanatate a populatiei. Decesul, in proportie de 60%, este cauzat de bolile cardiovasculare. Suntem pe ultimul loc pe tara in ce priveste speranta medie de viata, iar scopul studiului este de a demara o actiune clara in dorinta de a ridica speranta medie de viata', a declarat Csehi Arpad.

Csehi a adaugat ca pe baza recomandarilor se vor lua masuri in special in domeniul preventiei, al modernizarii sectiei de cardiologie a Spitalului Judetean, urmand sa porneasca proiecte in acest sens.

'Preventia trebuie sa porneasca de la gradinita. Va fi o lupta de durata, dar trebuie sa o pornim. Vom porni proiecte, programe si incepe lupta pentru viata', a precizat Csehi. (Agerpres)

×