x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mamaia: Vedete printre ceaune, cuptoare şi plite

Mamaia: Vedete printre ceaune, cuptoare şi plite

de Maria Belu-Burtea    |    01 Iul 2008   •   00:00
Mamaia: Vedete printre ceaune, cuptoare şi plite

Canicula de afară a fost înteţită şi de focurile care ardeau sub ceaune şi în cuptoarele amenajate pe terasa Hotelului Flora, unde s-a desfăşurat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, ediţia a III-a

Soare, valuri, nisip fin, căldură, multă căldură, într-un cuvînt: Mamaia. Canicula de afară a fost înteţită şi de focurile care ardeau sub ceaune şi în cuptoarele amenajate pe terasa Hotelului Flora, unde s-a desfăşurat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, ediţia a III-a. Cu siguranţă a fost cel mai important eveniment de gen al verii, la care bucătari amatori şi profesionişti s-au întrecut în arta preparării bucatelor.

 

“Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este, în primul rînd, un proiect cultural şi nicidecum unul de specialitate. Am reuşit să creăm un spaţiu al acestei arte în care oameni de diverse profesii se întîlnesc şi, timp de trei zile, vorbesc «limba mîncării»“, ne-a spus Iulia Drăguţ, preşedinta Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizatoarea competiţiei.

Concursul a avut două secţiuni distincte: Artă culinară şi Gătit în aer liber. Ediţia a treia a fost ceva mai “complicată” decît celelalte două (care au avut loc la Gilău şi Azuga); din cauza căldurii,  alimentele, mai ales cele care au participat la secţiunea artă culinară, au necesitat o mai mare responsabilitate în păstrare şi depozitare din partea bucătarilor. “Grupa Artă culinară şi preparate reci impune o pregătire şi un profesionalism mai ridicat şi, în acelaşi timp, calificare, pricepere şi multă artă în modul de prezentare a produselor din partea bucătarilor”, ne-a declarat Dumitru Burtea.

La secţiunea Gătit în aer liber au participat 22 de echipe, în cea mai mare parte de amatori. S-au evidenţiat în mod clar, dintre amatori, echipa Clubul Presa de Vin (din componenţa căreia a făcut parte Cosmin Florescu-Zidurean), Bobjour din Cluj, Fusion Technich, echipa Omega 3, Stăpînii Jarului, Playboy, dar şi echipele de profesionşti de la Cabana Vînătorilor, Bella Italia, Motel Gilău etc.
 

Măiestrie şi creativitate

Toate echipele s-au întrecut în măiestrie şi creativitate, iar juriul – compus din profesionişti în domeniu şi  vedete media, specialişti în artă culinară – a deliberat mult timp pînă au fost desemnaţi cîştigătorii. Juriul a fost alcătuit din: Robert Rainford (profesor la Colegiul George Brown din Toronto), Dumitru Burtea (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism), Gheorghe Vătafu (specialist emerit în Arta Culinară), Silvian Miron (maestru în Arta culinară, specializat şi premiat internaţional pentru creaţii din zahăr şi ciocolată), Cornelia Ghişoi (Lady Chef, specialist în Arta Culinară), Dan Chişu, Vlad Florică, David Contant şi Jakob Hausmann. Referitor la acest campionat, Robert Rainford a spus: “Toţi concurenţii de aici au venit din pasiune, chiar dacă unii dintre ei nu sînt la cel mai înalt nivel. Noi, cei care facem emisiuni televizate despre mîncare, dorim să arătăm publicului larg cum se prepară mîncarea ca să fie cît mai delicioasă. De asemenea, încercăm să le arătăm celor care preferă restaurantele fast-food că mîncarea gătită în casă este mult mai gustoasă şi mai sănătoasă. În România sînt mulţi oameni pricepuţi care au luat restaurantele în mîinile lor şi îşi demonstrează calităţile de bucătari. Eu sînt mîndru că am fost aici şi oricînd, dacă aveţi nevoie, puteţi pune mîna pe telefon să mă chemaţi, şi eu voi veni”.
 

Juriul a deliberat!

La clasa Artă culinară, secţiunea Aperitive, cîştigători au fost: Cupa şi locul I au fost cîştigate de Cabana Vînătorilor, locul II a fost ocupat de echipa Neptun, locul III ­ Laurenţiu Ionescu, iar premiul special a fost obţinut de Bella Italia. Dulciuri: locul I şi Cupa ChocoArt-Silvian a fost obţinut de Crazy, locul II ­ Cabana Vînătorilor, locul III ­ Maeştrii Jarului, iar premiul special a fost cîştigat de echipa Sultan. Creaţie: Cabana Vînătorilor, Marty Pan şi Bella Italia. Meniu alternativ: Cabana Vînătorilor şi Bella Italia. La Competiţia gătit în aer liber cupa a fost obţinută tot de Cabana Vînătorilor. Grătar: Motel Gilău, Bella Italia, Bucătăria pentru toţi; Plită: Motel Gilău, Fusion Technich, Omega 3; Ceaun: Motel Gilău, Echipa Neptun, Bucătăria pentru toţi; Creaţie: Clubul Presa de vin, Motel Gilău, Echipa Neptun; Premiul special pentru complexitate a fost obţinut de Taco Loco; creativitate: La Cucina şi Stăpînii jarului; Popularitate: Bobjour şi Playboy; cel mai tînăr concurent: Sofia Zidurean şi Gheorghiţă Nicolae; bucătarul etapei: Preduţ Mihai Lari, cel mai aspectuos stand: Echipa Neptun; reţeta etapei: La Cucina; dexteritate: Marty Pan, iar premiul special al etapei a fost cîştigat de echipa Lido.

“Am avut participare internaţională, juriul, de înaltă clasă, compus din specialişti în domeniu, ne-a susţinut foarte mult în implementarea acestui proiect. Am avut numeroşi concurenţi, unii dintre ei fiind pentru a treia oară alături de noi. Cred ca a fost atît o experienţă culturală, cît şi culinară, aşa ne-am dorit, iar ceea ce noi ne propunem pe viitor este să implementăm o etapă şi în Moldova, în felul acesta vom cuprinde toate regiunile ţării”, ne-a spus la finalul concursului Iulia Drăguţ.

 

Final

Ediţia a treia a Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber Mamaia 2008 s-a încheiat. Acum, terasa Hotelului Flora este aproape goală, n-a mai rămas nimic din vînzoleala zilelor trecute, miresmele îmbietoare au trecut, iar spectacolele care i-au încîntat seară de seară atît pe turişti, cît şi pe concurenţi au încetat. Pe terasă nu se mai aude muzica formaţiei Grad Vasile din Maramureş sau a familiei Călin din Oltenia, au încetat şi prezentările de modă în rochii de ciocolată create special pentru eveniment de maestrul Silvian Miron.

×