x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mănăstirea Putna, prigonită de Fisc. Cică lăcaşul care adăposteşte osemintele lui Ştefan Cel Mare n-ar aparţine cultului Ortodox!

Mănăstirea Putna, prigonită de Fisc. Cică lăcaşul care adăposteşte osemintele lui Ştefan Cel Mare n-ar aparţine cultului Ortodox!

de Paul Ciurari    |    18 Dec 2011   •   11:39
Mănăstirea Putna, prigonită de Fisc. Cică lăcaşul care adăposteşte osemintele lui Ştefan Cel Mare n-ar aparţine cultului Ortodox!

Dupa ce de abia s-a intabulat pe terenul de sub manastire, calugarii de la Manastirea Putna se vad atacati din nou in instanta de catre institutiile statului. Cei de la ANAF au depus o contestatie in anulare a deciziei Tribunalului Suceava, in urma careia Manastirea Putna devenea proprietara pe terenurile pe care vietuieste de peste 520 de ani. Motivarea celor de la Finante este halucinanta, deoarece ii acuza pe calugari nu au platit taxa de timbru si insinueaza ca Manastirea Putna nu ar apartine cultului religios ortodox din Romania, fapt care ar fi scutit-o de aceasta plata.

Problemele calugarilor de la Manastirea Putna sunt departe de a se fi terminat. Din dorinta de gospodarire, vietuitorii de aici au realizat ca, desi de facto ei sunt stapani la manastire, in acte proprietar este statul roman.

De aici si problema cu atragerea de fonduri sau proiectele pentru reparatiile mult necesare la constructiile manastirii, deoarece nefiind proprietari nu pot accesa banii si nici nu pot face prea multe lucrari. Multa vreme nimeni nu a spus nimic, deoarece terenurile cu pricina faceau parte din mult controversatul Fond Ortodox Bisericesc, insa la inceputul anului 2011, Manastirea Putna a deschis actiune separata in instanta si a cerut dobandirea prin uzucapciune a dreptului de proprietate pe o suprafata de 140.243 de mp, teren pe care se afla si manasirea si gospodaria acesteia.

La prima instanta, la Judecatoria Radauti au pierdut, iar la recursul de la Tribunalul Suceava magistratii le-au dat o sentinta favorabila. Astfel, la 1 iulie 2011 Manastirea Putna devine proprietara pe terenuri si se intabuleaza pe acestea.La sase luni de la acest moment, Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Suceava, depune la Tribunalul Suceava o contestatie in anulare asupra dreptului de proprietate si motiveaza actiunea cu niste argumente care sunt putin cam bizare.

'Instanta de recurs nu a observat ca actiunea formulata de reclamanta Manastirea Ortodoxa Putna nu era scutita de plata taxei de timbru si timbru judiciar aferent, cum in mod nelegal a constatat instanta de fond', se arata in contestatia celor de la finante.

'Reclamanta Manastirea Ortodoxa Putna nu are calitatea de cult religios recunoscut in Romania, ea nefiind scutita de plata taxelor sus mentionate', se mai arata in acelasi document. Urmeaza apoi o insiruire a celor 16 culte religioase oficial recunoscute in Romania conform legii 489/ 28.12.2006, lista pe care se afla la prima pozitie Biserica Ortodoxa Romana. Se pare ca in justificarea celor de la DGFP Suceava, in aceasta lege trebuia sa fie trecuta separat Manastirea Putna, pentru ca aceasta sa fie scutita de la plata taxelor de timbru.

'Este mai mult decat rusinos sa spui ca Manastirea Putna este un cult separat. Cum sa spui lucrul acesta? Manastirea Putna apartine Bisericii Ortodoxe Romane si este intaiul cult recunoscut prin Constitutie de catre statul roman. Ei bine, daca ei considera asa atunci sa mai citeasca Constitutia, ce sa le spun...', ne-a declarat staretul Manastirii Putna, parintele Melchisedec Velnic.

In continuare, formularea celor de la finante este halucinanta, atunci cand acestia arata ca 'instanta de recurs, ignorand faptul ca actiunea formulata de catre reclamanta Manastirea Ortodoxa Putna nu era scutita de plata taxei de timbru si timbru judiciar, nu a observat faptul ca reclamanta era obligata sa indice valoarea imobilelor cu privire la care se solicita dobandirea dreptului de proprietate in vederea verificarii competente primei instante in solutionarea pricinei'.

Retoric ne intrebam, cum poti evalua 'imobilele' Manastirii Putna? Se pot oare acestea evalua?

Staretul manastirii, parintele Melchisedec Velnic s-a aratat tulburat de contestatia celor de la Finante. El ne-a povestit ca 'terenul pe care se afla vatra Manastirii Putna, inca din 1466 si cu mult inainte chiar, in anul 1783 a fost trecuta la Fondul Bisericesc cand s-a constituit acesta de catre austrieci. Cand Fondul Bisericesc a fost confiscat de catre comunisti prin acel decret 273, decret nepublicat si care este nul, toate proprietatile acestea au fost trecute la statul roman. Toata perioada comunista, din 1948 si pana in 2007 nimeni nu si-a pus problema ca manastirea nu ar fi proprietara pe aceste terenuri, cand de fapt terenurile acestea dintotdeauna au apartinut manastirii si au fost gospodarite de vietuitorii manastirii, iar candela la mormantul lui Stefan cel Mare a fost aprinsa intotdeauna de catre vietuitorii manastirii', ne-a spus staretul Putnei.

Cu ochiul liber poti observa ca 'imobilele' din cadrul manastirii au fost serios afectate de trecerea vremii. Cladirea Bibliotecii este plina de 'martori de sticla' care arata faptul ca intreaga constructie se scufunda. Nici biserica nu a fost iertata, mai multe fisuri putand fi observate pe corpul acesteia. Asta ca sa nu vorbim de acoperisurile ce trebuiesc schimbate.

'Acum, ca sa putem accesa fonduri europene, sau sa facem o reparatie este nevoie sa avem titlu de proprietate', a subliniat parintele staret Melchisedec Velnic.
Contestatia in anulare a celor de la Finante se va judeca marti 20 decembrie. Daca va fi admisa, atunci hotararea definitiva si irevocabila din iulie 2011 va fi nula si tot procesul se va relua. Intre timp Manastirea are de suferit. 'Cu ce scop? Nu putem sa intelegem...cand dintotdeauna am fost pe vatra aceasta, deci terenul pe care Ministerul (n.a. de Finante), statul cauta sa-l justifice nu este nimic altceva decat vatra manastirii in care traim. Incinta, cu mormintele voievodale, cu cimitirul, cu gospodaria manastirii, cu tot ce inseamna astazi vatra Manastirii Putna. Ei bine nadajduim ca poate se vor trezi si isi vor da seama ca actul pe care ei l-au facut este unul de nedreptate si vor retrage aceasta contestatie pe care au depus-o, caci altfel iar ne vom judeca si manastirea va pierde dreptul de a repara si de a face ceva', a declarat staretul Manastirii Putna.

×
Subiecte în articol: manastirea putna anaf putna fisc