x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mandate de ascultare în alb pentru DNA, eliberate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Mandate de ascultare în alb pentru DNA, eliberate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

11 Oct 2012   •   17:13
Mandate de ascultare în alb pentru DNA, eliberate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Portalul lumeajustitiei.ro publică un studiu de caz pe tema eliberării mandatelor de interceptare a comunicaţiilor, care demonstrează  clar necesitatea elaborării unei noi legislaţii în domeniu, care să elimine monopolul SRI-DNA-DGIPI şi crearea unui Centru Independent de Comunicaţii, care să garanteze că nimeni nu e ascultat în alte condiţii decât cele în care s.a emis un mandat legal.

Conform sursei citate, în prezent, într-o proporţie covârşitoare atunci când solicitările privind eliberarea unui mandat de interceptare vin din dosare care vizează elemente de siguranţa naţonală sau fapte de corupţie, autorizaţiile se eliberează automat la cererea SRI şi DNA, fără nicio verificare suplimentară în afara actelor depuse la dosar de către procurori.

Lipsa elementelor legislative punitive, care să pedepsească magistraţii care au eliberat autorizaţii de interceptare care au drept rezultat lezarea drepturile omului, au consecinţă adevărate acţiuni de poliţie politică, spune lumeajustitiei.ro.

Lumeajustiţiei.ro este de părere că principalul vinovat pentru situaţia descrisă este Înalta Curte de Casaţie şi Justitie şi parchetul arondat acesteia, unde se emit anual mii de autorizaţii de interceptare fără ca măcar una să fie respinsă, şi fără ca, după ce în dosarele respective nu se reţine nimic după luni şi ani de ascultări, clor vizaţi să le fie adus la cunoştiinţă faptul că au fost subiectul unei acţiuni de interceptare şi că beneficiază de posibilitatea de a înainta o plângere pentru încălcarea dreptului la viaţă privată.
Culmea, în aceste dosare, nu există nici măcar garanţia că interceptările care nu au condus la constituirea unui dosar de probe se distrug, aşa cum cere legea.

Lumeajustitiei.ro prezinta un studiu de caz, ilustrat chiar de catre primul magistrat al tarii abilitat de structurile de siguranta nationala sa emita mandate de interceptare telefonica/ambientala/prin GPS/de corespondenta etc) la cererea SRI si DNA. Este vorba de vicepresedinta ICCJ,  Rodica Aida Popa (foto), cea care a lansat moda ascultarii „oricaror alte persoane care au legatura cu cauza”.
Judecatoarea Rodica Aida Popa a fost numita in fruntea ICCJ de catre Traian Basescu, in urma unor discutii private purtate cu judecatorii Pandrea si Lupascu, si inclusiv cu judecatoarea in cauza.

Citiţi pe lumeajustitiei cum judecătoarea Rodica Aida Popa a eliberat un mandat de interceptare generos, care viza nu numai cei aflaţi sub ancheta procurorilor ci şi "orice alte persoane care au legatura cu cauza".

×
Subiecte în articol: mandat interceptare