Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să aibă o nouă conducere. Miza pentru posturile cheie este extrem de mare deoarece ICCJ este instituţia supremă în ierarhia instanţelor judecătoreşti din România, având competenţa de a judeca recursul în casaţie şi de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti.
Interesul pentru alegerile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl manifestă direct şi Traian Băsescu, el intervenind în acest proces prin criticarea dorinţei majoritare existente în interiorul instituţiei de a stabili noua conducere după încheierea actualului mandat prezidenţial. În ultima şedinţă a Consiliului Suprem al Magistraturii Traian Băsescu a declarat că este incorect ca la expirarea unor mandate să nu se propună alte persoane, apreciind că interimatul la ICCJ pe care CSM vrea să-l stabilească este la limita legii iar "CSM nu poate intra în acest joc de aplicare a legii la limită".
Ţinta este Lidia Bărbulescu, în prezent preşedinte cu delegaţie al ICCJ şi anterior preşedinte al CSM, instituţie care "şi-a permis" să aibă puncte de vedere proprii, altele decât cele dorite de Traian Băsescu. Răceala, schimbul de replici între Băsescu şi Bărbulescu sunt de notorietate. Acum, Lidia Bărbulescu se numără printre candidaţii cu şanse mari la conducerea ICCJ, ceea ce constituie un obstacol greu de trecut în tentativa lui Băsescu de a avea "în portofoliu" şi instanţa judecătorească supremă. Vechea ei prietenie cu Rodica Stănoiu este în ochii preşedintelui Băsescu o "circumstanţă agravantă".
Ca atare şi-a trimis la "înaintare" câţiva pioni. Unii de sacrificiu, sau uşor de mişcat pe tabla de joc din cauza mapelor profesionale cu bile negre.
Iată câteva extrase din aceste mape aflate în biroul de presiuni de la Cotroceni. Iulian Dragomir, judecător la ICCJ, a avut o expunere mediatică datorită funcţiei de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Baniilor în perioada 2004-2006. Această instituţie a fost foarte utilă în furnizarea de documente care să-l incrimineze pe Melinescu, fostul şef al Oficiului. Prin Melinescu, procurorii doreau să-l implice pe Adrian Năstase, iar "pârghia" Dragomir a funcţionat fără greş. Melinescu, împotriva căruia a făcut mai multe plângeri penale, este însă achitat de instanţă, un dosar fiind închis definitiv de Curtea de Apel Galaţi.
Melinescu a atacat şi el, acuzându-l pe Dragomir că a sustras date secrete pe care le-a furnizat presei. Completul de nouă judecători a judecat în recurs la 19 octombrie această plângere şi a amânat pronunţarea. Este posibil să fie desfiinţată soluţia fondului şi rezoluţia procurorului şi să se reia cercetarea penală care... nu prea există. Ea ar fi trebuit instrumentată chiar de DIICOT, serviciu care în "perioada Muscalu" a beneficiat din plin de prezenţa lui Dragomir la spălarea banilor.
O altă informaţie interesantă este legătura personală apropiată a dl. Dragomir Iulian cu Liliana Constantinescu, cunoscuta "grefieră a Cămătarilor", arestată anul trecut şi condamnată la trei ani închisoare pentru sustragere şi distrugere de documente. Candidatul la şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-ar fi botezat copilul Lilianei Constantinescu pentru a oficializa prietenia în faţa Biserici.
Desigur, cei cu mapa profesională ştiu că aceasta este foarte, foarte bogată în legături primejdioase. Pentru Traian Băsescu, şeful spălării banilor a "albit" cercetarea unei plângeri împotriva lui Traian Băsescu de spălare de bani. Aşa că... Dragomir este în situaţia să culeagă roadele.
Gabriela Bârsan este soţia... soţului judecător la CEDO. D-na Bârsan intră destul de rar în şedinţe, dar atunci când o face se simte. Şi-a salvat astfel secretara, Drăgănescu Elena, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă; a mai intrat în şedinţa în care se judeca contestaţia judecătorilor ICCJ împotriva hotărârii CSM care interzisese cumulul pensiei cu salariul şi dispusese, în consecinţă, eliberarea din funcţie a celor ce făceau cumul între funcţii şi pensie. Două dintre beneficiare - judecătoare - au desfiinţat la rândul lor hotărârea prin care secretara d-nei Bârsan era condamnată la închisoare.
O altă pretendentă la funcţia de conducere din ICCJ este Elena Cârcei, specializată în drept comercial. Împotriva ei este declanşată, potrivit unor surse din CSM, o cercetare disciplinară pentru o serie de abateri. Elena Cârcei, care şi-a început cariera juridică la Buzău, ca avocat, este din anul 2000 judecător la Secţia comercială a ICCJ. Are aprecieri pozitive din partea foştilor miniştri ai Justiţiei Valeriu Stoica şi Monica Macovei, pupilele politice ale lui Traian Băsescu.
În fine, Dănuţ Cornoiu doreşte să ajungă în fruntea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce în 2006 a fost exclus din magistratură în urma uriaşului scandal legat de procesul prin care părinţii Monicăi Macovei au câştigat casa revendicată de proprietari. Cornoiu a fost reprimit în magistratură în urma unui proces în care a fost apărat de Valeriu Stoica, pe atunci vicepreşedinte al PD-L, partidul prezidenţial.
În mapa profesională a fostului jurisconsult al CAP-urilor din Vâlcea mai sunt consemnate şi rezultatele controlului în urma căruia a fost cu greu numit de Ion Iliescu la ICCJ. În ultimele luni a avut multe zile de concediu medical, aşa încât a avut puţine prestaţii în instanţa supremă. Cine nu munceşte, nu greşeşte! Iată aşadar candidaţii care sunt audiaţi astăzi de CSM pentru conducerea ICCJ. Succes sau succesuri? Pe ce parte va cădea banul?
Citește pe Antena3.ro