x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN: Doar 40% dintre candidații înscriși la selecția pentru soldați profesioniști au fost admiși

MApN: Doar 40% dintre candidații înscriși la selecția pentru soldați profesioniști au fost admiși

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2024   •   10:55
MApN: Doar 40% dintre candidații înscriși la selecția pentru soldați profesioniști au fost admiși

Doar 40% dintre candidații înscriși în cadrul primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an au fost admiși, a anunțat luni Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an. Aceasta s-a desfășurat în 41 de județe și în municipiul București, iar numărul locurilor scoase la concurs a fost de 5.093. Au fost înregistrați 6.448 de candidați, din care 20% fete.

Potrivit statisticilor prezentate luni de MApN, 24% dintre candidați au fost respinși la evaluarea fizică (prima probă), iar dintre cei rămași 18% nu au trecut de evaluarea psihologică. De asemenea, 12% dintre cei rămași au fost respinși la evaluarea medicală.

MApN anunță că au fost declarați admiși: 2.626 de candidați, indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși) fiind de 40%.

„Constatarea generală a fost că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecție). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, arată Ministerul Apărării.

Conform comunicatului, valoarea pozitivă a interesului tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil. Astfel, ministerul anunță că a doua campanie de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificată pentru luna mai.

MApN prezentă veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 și care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcție de condițiile individuale în care își desfășoară activitatea:

-cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

-cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);

-media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

„Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale”, precizează MApN.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mapn soldați profesionisti