x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN: Acordarea gradului de general de brigadă lui Gabriel Oprea s-a făcut cu respectarea reglementărilor şi a procedurilor

MApN: Acordarea gradului de general de brigadă lui Gabriel Oprea s-a făcut cu respectarea reglementărilor şi a procedurilor

07 Noi 2016   •   22:20
MApN: Acordarea gradului de general de brigadă lui Gabriel Oprea s-a făcut cu respectarea reglementărilor şi a procedurilor

Acordarea gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea s-a făcut cu respectarea reglementărilor şi a procedurilor interne ale Ministerului Apărării Naţionale, se arată într-un comunicat al MApN, remis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, Comisia de analiză a îndeplinirii condiţiilor legale pentru acordarea gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea şi-a finalizat activitatea şi a prezentat concluziile.

"Comisia a procedat la examinarea riguroasă a tuturor actelor pe care s-a întemeiat propunerea şi decizia de acordare a gradului de general de brigadă colonelului Gabriel Oprea, precum şi a reglementărilor aplicabile în această materie în anul 2001, concluzionând că aceasta s-a făcut cu respectarea acestora din urmă şi a procedurilor interne ale Ministerului Apărării Naţionale. S-a constatat, astfel, că au fost îndeplinite două din cele trei condiţii prevăzute la art. 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind funcţia avută şi studiile absolvite", se spune în comunicat.

În ceea ce priveşte îndeplinirea celei de-a treia condiţii din acelaşi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel puţin calificativul "Foarte bun" în ultimul an de activitate, comisia a constatat că, de la data rechemării în activitate, 15 februarie 2001, la data analizării în comisia de selecţie, ofiţerul nu avea întocmită o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i întocmită la data de 24.01.2002, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea dată, se mai arată în comunicat.

MApN precizează că, în 2000, Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervă şi nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere în calitatea de militar activ datând din 1992, când a primit calificativul "Foarte bun".

Potrivit MApN, comisia a constatat că legiuitorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacă sintagma "calificativul 'Foarte bun' în ultimul an de activitate" se referă strict la activitatea din anul precedent anului înaintării în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.

MApN mai spune că, prin Decizia prim-ministrului 152 din 26 ianuarie 2001, Oprea a fost numit, începând cu aceeaşi dată, în funcţia de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, care era asimilată cu o funcţie de şef departament (prevăzută, la vremea aceea, cu gradul de general de corp de armată, cu trei stele).

De asemenea, prin Ordin al Ministrului Apărării Naţionale, în baza prevederilor din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, colonelul Oprea a fost rechemat în activitate, la cererea sa, începând cu 15 februarie 2001.

MApN precizează că, până în 2001, Statutul cadrelor militare stabilea criteriile necesare coloneilor pentru acordarea gradului de general de brigadă. De asemenea, prin HG 582/2001, în mai 2001, a intrat în vigoare Ghidul carierei militare, care stabilea condiţiile necesare pentru promovarea în funcţie şi înaintarea în gradul de general de brigadă.

În iulie 2001, Statutul cadrelor militare a fost modificat prin OUG 90/2001, care stabilea că "Accesul în profesie, precum şi evoluţia ulterioară pe treptele ierarhiei militare au la bază principiile şi normele cuprinse în prezenta lege. În aplicarea acestora, pentru cadrele militare ale Ministerului Apărării Naţionale se elaborează Ghidul carierei militare, aprobat prin hotărâre a Guvernului". Totodată, ordonanţa prevede că "orice alte dispoziţii contrare nu se aplică în Ministerul Apărării Naţionale".

De asemenea, în Statutul cadrelor militare a fost introdusă corelaţia grad-funcţie. Totodată, s-a prevăzut că până la 31 decembrie 2003 se vor elimina toate cazurile care contraveneau prevederilor. În această perioadă tranzitorie "cadrele militare din Ministerul Apărării Naţionale care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă erau numite în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grade superioare celor pe care le au pot fi înaintate succesiv în grad, până la gradele prevăzute în statele de organizare dacă au studiile corespunzătoare funcţiilor şi au obţinut cel puţin calificativul 'Foarte bun' în ultimul an de activitate", explică MApN.

"Acesta era şi cazul colonelului Gabriel Oprea, încadrat pe o funcţie prevăzută cu un grad superior (general de corp de armată, cu trei stele) gradului pe care îl deţinea (colonel) şi care avea studiile corespunzătoare funcţiei (absolvent al Colegiului Naţional de Apărare în anul 1997), conform art. 30 din Ghidul carierei militare", se arată în comunicat.

"Comisia de selecţie a Ministerului Apărării Naţionale pentru funcţiile de general/amiral a hotărât, în data de 8 noiembrie 2001, să se supună aprobării ministrului nominalizarea a 17 colonei/comandori, cărora să li se acorde gradul de general de brigadă/similar. Din referatul de aprobare, semnat de ministrul apărării naţionale, rezultă acordul Colegiului MApN pentru toţi cei 17 ofiţeri propuşi. Acesta a fost transmis Preşedintelui României printr-o scrisoare din 14 noiembrie 2001. La data de 29 noiembrie 2001, Preşedintele României a emis un decret prin care, alături de alţi 16 ofiţeri, i s-a acordat gradul de general de brigadă şi colonelului Gabriel Oprea", mai spune MApN.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: mapn gabriela oprea gabi oprea grade general