„Pentru ceea ce înseamnă sectorul public, ministere, autorități publice centrale și locale, reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat, funcției asimilate de demnitate publică cu 20%, acest lucru s-a decis la nivelul coaliției. Și avem setul de măsuri care privește structurile organizatorice la nivelul autorităților publice centrale și locale: reducerea numărului de posturi vacante din sectorul public. Avem în evidență 204.000 posturi vacante, care au drept consecință și impact asupra funcțiilor de conducere”, a declarat Marcel Boloș.
Acesta a anunțat că vor crește și normativele de personal.
„Nu va mai putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordinea șefului de serviciu. Nu va mai putea funcționa o direcție dacă nu sunt minim 20 de persoane în subordinea structurii. Nu va mai putea funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40 de persoane în respectiva structură. (...) În plus, tot pe partea de funcții de conducxere, reducerea procentului de 12% la 8% din numărul total de posturi existente la nivelul unei autorități publice centrale sau locale, înseamnă o reducere a șefimii cu 30%”, a adăugat ministrul.
Cumulul sporurilor în sectorul public nu mai poate să depășească salariul de bază, aceasta este regula numărul unu, a anunțat Boloș.
Acesta a anunțat că în sectorul public, pe lângă voucherele de vacanță, se acordau și indemnizații de vacanță.
„Rămâne doar voucherul de vacanță, se elimină indemnizația de vacanță, și se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul la sub 10.000 de lei brut”, a spus ministrul, care a precizat că voucherele de vacanță costă statul român 1,8 miliarde de lei.
Aceasta a spus că și indemnizația de hrană costă statul român 3 miliarde de lei și „se acordă fără limită și fără plafon”.
„Nu este normal ca unui funcționar care are un venit de 30.000 de lei să-i mai acorzi și indemnizație de hrană”, a spus Boloș.
El a anunțat și introducerea unui plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: „500 de lei achiziția unui aparat de telefonie mobilă, abonament lunar 50 de lei pe lună maxim, ce este peste plătește funcționarul public”.
Ministrul Finanțelor a anunțat și o descentralizare a unor servicii.
„1 ianuarie 2025. Descentralizarea serviciilor publice de la nivel central. Direcțiile Județene de Sport, Direcțiile Județene de Cultură, Direcțiile de Sănătate Publică, Direcțiile Sanitar-Veterinare, Inspectoratele Școlare, 1 ianuarie 2025 ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea serviciileor puiblice. Până la această dată transferul către autoritățile publice județene a acestui nivel de servicii se va realiza treptat”, a explicat Boloș.
„Instituțiile publice cu presonalitate juridică de subordonare locală, adică invenția aceasta de instituții doar ca să își găsească de lucru, nu va mai putea avea loc, nu vor mai putea funcționa dacă au un număr de sub 50 de posturi ocupate și au activități care se suprapun și sunt similare cu ale altor instituții publice”, a mai transmis ministrul Finanțelor.
O altă măsură prezentată de el vizează reducerea numărului de consilieri în companiile de stat și în cele de subordonare locală. De asemenea, se propune o limitare a numărului de mebri în consiliile de administrație sau în consiliile de supraveghere.
„Este inadmisibil ca în anumite consilii de administrație, indemnizația celor care conduc să fie dublul salariului unui ministru. Este aproape batjocoritor la adresa acestui patrimoniu pe care îl avem”, susține Boloș.
„Remunerația, știți că are o componentă fixă, care nu poate depăși maxim șase slarii medii, se reduce la 3, iar la componenta variabilă, unde este maxim 6 salarii, rămâne cu 6 salarii, dar trebuie să fie achitate la zi datoriile față de buget, programele de investiții să nu înregistreze întârzieri, volumul de arierate să nu crească și să nu fie înregistrate pierderi contabile, astfel componenta variabilă nu se mai ia”, a precizat ministrul.
El a anunțat introducerea unor normative de persoanal și pentru companiile de subordonare centrală și locală, a unor normepentru parcul de autoriturisme, pentru indemnizații de diurnă, transport, cazare, norme pentru telefonia mobilă. De asemenea, cheltuielile de sponsorizare, activități sportive, culturale, ar urma să fie la maxim 0,25% din cifra de afaceri.
(sursa: Mediafax)