x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marele premiu BURSA SAB, în valoare de 10 000 de lei, câștigat de un inventator din Deva

Marele premiu BURSA SAB, în valoare de 10 000 de lei, câștigat de un inventator din Deva

21 Oct 2019   •   12:59
Marele premiu BURSA SAB, în valoare de 10 000 de lei, câștigat de un inventator din Deva
Sursa foto: IULIAN CIOBANU

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și​ Salonul Auto București au desemnat câștigătorul concursului de idei inovative pentru industria auto, BURSA SAB “Propulsăm viitorul”. Bursa în valoare de 10.000 lei a fost câștigată de ​ inginerul Cătălinoiu Romeo Sorin, un inventator din Deva, care s-a înscris în concurs cu un reductor cu raport de transmisie variabil autoadaptiv pentru autoturismele cu propulsie electrică. Concursul Bursa Sab ”Propulsam viitorul” se află la cea de a șasea ediție.

La 49 de ani Cătălinoiu Romeo a reușit cu invenția lui să câștige marele premiu Bursa Sab în valoare de 10 000 de lei. El a fost ales din cei peste 20 de participanți care​ și-au înscris invențiile și inovațiile în competiție, iar o comisie formată din experți în domeniul auto şi reprezentanţi ai organizatorilor au ales cea mai impresionantă invenție.

”Proiectul este un reductor mecanic cu raport de transmisie variabil auto adaptiv, este destinat să echipeze autoturismele cu motor electric și are rolul de a reduce consumul de energie electrică. Sper sa realizăm împreună un produs de care să fim mândri și să îl putem valorifica”, a declarat câștigătorul acestei ediții.

Inginerul Romeo Cătălinoiu vrea să meargă mai departe cu inovația lui și să investească banii în perfecționarea acestui produs.

”Este o sumă pe care o să încerc să o investesc în realizarea acestei idei, adică mă ajută la brevetarea ei și încet, încet să o pot pune în practică”, a mai declarat acesta.

Criteriile care au stat la baza evaluării propunerilor au fost noutatea și specificul produsului, aplicabilitatea acestuia în viața de zi cu zi, gradul de utilitate şi posibilitatea de comercializare şi realizare în serie.

”Reușim să punem umărul și să sprijinim încă un inventator român. Pentru asta am gândit acest proiect, și îl susținem pe mai departe. Îi doresc să îl breveteze cât mai repede și să citim despre el în presa de specialitate”, a declarat Albert Kiss, organizator SAB.

”Cercetarea științifică are nevoie de sprijin constant și coerent pentru a produce inovații. Capitalul uman intelectual reprezintă o prioritate pentru dezvoltarea României și pentru promovarea calitativă a cercetării și a mediului inovator românesc. Bursa oferită de SAB, în parteneriat cu FDVDR, sprijină inventatorii români care promovează, în esență, prin invențiile lor, România”, a declarat Trisi Cristea, Director General, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

×