x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mariana Alexandru, şef în DNA, FĂCUTA K.O. DE GALA BUTE

Mariana Alexandru, şef în DNA, FĂCUTA K.O. DE GALA BUTE

de Dan Constantin    |    12 Sep 2014   •   18:53
Mariana Alexandru, şef în DNA, FĂCUTA K.O. DE GALA BUTE
Sursa foto: luju.ro

Trei zile (3) au durat formalitatile pentru scoaterea la pensie a procuroarei Mariana Alexandru, adjunct sef sectie DNA. Aceasta a cerut pensionare anticipata la varsta de doar 53 de ani in plina vigoare investigativa, avand pe masa un caz celebru-Gala Bute, pe care s-a angajat public sa il finalizeze .

Surpriza apare in viteza neobisnuita a Consiliului Superior al Magistraturii, care ia in discutie si avizeaza in 10 septembrie, prin hotararea nr 979, cererea de pensionare a procuroarei. CSM inainteaza in aceiasi zi propunerea Presedintelui Romaniei care are prin lege obligatia formala de a emite decretul de eliberare din functie prin pensionare.

Chiar in seara de 10 septembrie, Traian Basescu face referiri transparente la adresa procuroarei si a ziaristului bine platit care ar presa procurorii.

Mariana Alexandru conduce ancheta in dosarul Galei Bute si faptele o indica pe Elena Udrea ca personaj principal in organizarea evenimentului finantat fraudulos din bani europeni.

Sunt multe elemente care denota ca iesirea la pensie a Marianei Alexandru pare inspirata din titlul de film ''Arunc-o pe mama din tren''.

In sedinta din 10 septembrie plenul CSM a avizat favorabil si a emis hotarari pentru pensionarea a 11 magistrati. Toate aceste hotarari- de la nr 975 pana la 985 au fost publicate pe site a doua zi, fapt putin obisnuit pentru viteza de comunicare publica a institutiei.

Cererea Marianei Alexandru se diferentiaza fata de celelalte zece din pachet si prin alte elemente. Sefa din DNA nu specifica data de la care doreste pensionarea, element cuprins in toate celelalte cereri.Scapare din graba redactarii actului, neobisnuita pentru o persoana la care amanuntele pot prabusi un rechizitoriu.

Nici hotararea nr 979 a CSM, inaintata presedintelui romaniei pentru a emite decretul de eliberare din functie nu mentioneaza o data de pensionare, asa cum au toate celelalte acte trimise la Cotroceni.

Numerele de inregistrare la CSM arata si ele ca cererea Marianei Alexandru a fost introdusa pe ordinea de zi a plenului in regim de urgenta. Hotararea de pensionare a Marinelei Fifoiu, judecator la Tribunalul Teleorman,este inregistrata cu nr 18787, iar decizia casei de pensii a fost emisa in octombrie 2013. Lucrarea pentru Mariana Alexandru are un nr de inregistrare la CSM 19 782, cu decizie a Casei de pensii a Sectorului 1 din 8 septembrie 2014.

Alt pensionat , dl. Sauciuc din Inspectia Judiciare avea decizia Casei de pensii emisa din 8 august 2011.

De altfel multi dintre colegii scosi la pensie in sedinta din 10 septembrie aveau pregatit bine momentul depunerii cererii, potrivit reglementarii care permite magistratilor sa beneficieze de pensia de serviciu dupa o vechime de 25 de ani de lucru in magistratura sau in functii asimilate. Astfel ,controversatul Irinel Paun din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie avea decizia de pensionare a Casei de pensii a sectorului 3 emisa inca din 25 mai 2013.

Mariana Alexandru ar fi putut sa apeleze la prevederile legii speciale de pensionare de mult timp. Ea are varsta de 53 de ani si o vechime in magistratura de 30 de ani.

Suspiciunea ca ne aflam in fata unei pensionari fortate planeaza asupra acestui caz.Cu o zi inainte de Hotararea CSM, procuroarea DNA interogase un numar mare de functionari din Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Sportului in dosarul Galei Bute.

Ne aflam in fata unei curse contracronometru intre capacitatea si competenta Marianei Alexandru de a emite noi acte de urmarire penala in dosar si viteza de semnare a decretului de pensionare a procuroarei de catre Traian Basescu?

×
Subiecte în articol: mariana alexandru gala bute