x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mariana Câmpeanu: Noua lege a salarizării va fi gata până în septembrie şi va recompensa performanţa

Mariana Câmpeanu: Noua lege a salarizării va fi gata până în septembrie şi va recompensa performanţa

10 Iul 2013   •   13:52
Mariana Câmpeanu: Noua lege a salarizării va fi gata până în septembrie şi va recompensa performanţa
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, astăzi, într-un interviu acordat RFI, că noua lege a salarizării în sistemul bugetar ar trebui să fie gata până în septembrie şi că va încuraja performanţa. Câmpeanu a precizat că vechea lege nu a putut fi aplicată trei ani de zile, pentru că uniformiza salariile.

Ministrul Muncii a declarat că "a existat o lege (a salarizării în sistemul bugetar-n.r.) care nu s-a putut încă aplica, iată, de peste trei ani de zile nu se poate aplica". "Din punctul meu de vedere, cea mai mare hibă a acestei legi este că face o uniformizare a salariilor, o egalizare a lor şi performanţa nu este luată în calcul absolut deloc. Nu există nici o posibilitate să poţi să stimulezi un angajat care are rezultate bune în activitatea lui. Indiferent că munceşti sau nu munceşti, salariul este acelaşi. În aceste condiţii, nu cred că administraţia poate să performeze şi să ofere servicii de calitate beneficiarilor. Acesta este sensul acestei dorinţe a premierului, să găsim o formă de salarizare, care să poată să recompenseze performanţa", a spus ministrul liberal.

"Încercăm să o construim până în septembrie, în aşa fel încât să poată să intre în pregătirea bugetului pe anul 2014, ca să poată să intre în funcţie de la 1 ianuarie. Dacă vom reuşi. Dacă nu, înseamnă că se mai amână puţin", a precizat Mariana Câmpeanu.

Întrebată dacă ia în calcul o transparentizare a salariilor în sectorul bugetar, Mariana Câmpeanu a răspuns afirmativ. 

"Sigur că da, sigur că da, cel puţin acum, în sistemul strict bugetar, în ministere, salariile sunt publice. Noi nu putem să dăm pe persoane, noi dăm posturile şi cu salariul respectiv, că doar n-o să dăm persoana X cât câştigă, că nu este corect şi nici legal", a mai spus ministrul Muncii.

Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare "flexibilitate" în aranjarea grilei, a declarat premierul Victor Ponta marţi seară la RTV.

Şeful Guvernului a precizat că el a propus ca raportul dintre salariul minim şi cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7. În cadrul acestei grile, salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de o mie de lei faţă de opt sute de lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

×