x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MARINAR ROMÂN/Răpit de pe petrolier

MARINAR ROMÂN/Răpit de pe petrolier

de Carmen Plesa    |    22 Ian 2009   •   00:00

Un marinar român care făcea parte din echipajul unui petrolier aflat în largul coastelor Nigeriei a fost răpit ieri-dimineaţă în timpul unui atac asupra vasului. Ministerul de Externe român a asigurat că lucrează cu ambasada noastră din Nigeria pentru rezolvarea situaţiei.



Mişcarea de emancipare a Deltei Nigerului (MEND), un puternic grup de rebeli, a revendicat ieri după-amiază atacul. Într-un e-mail trimis de MEND se spune că militanţii care au atacat petrolierul şi l-au răpit pe român aparţin unei grupări afiliate. "MEND ţine legătura cu grupul şi se va asigura că bărbatul răpit nu va fi rănit şi va fi eliberat cât de curând posibil", precizează e-mail-ul.

PARADISUL PIRAŢILOR
Bărbaţi înarmaţi, aflaţi la bordul unor bărci de viteză, au atacat ieri petrolierul, care se afla în zona Deltei Nigerului din Nigeria, potrivit Reuters. Vasul, încărcat cu 4.000 de tone de motorină, a fost grav avariat. MT Meredith a fost atacat la Bonny Fairway Buoy, în zona petroliferă a Deltei Nigerului, una dintre rutele folosite în mod obişnuit de petroliere, au declarat pentru Reuters surse din domeniul securităţii. "Nava a anunţat că are nevoie de ajutor, pentru că motorul şi suprastructura erau grav avariate", a spus una dintre sursele din domeniul securităţii. Incidentul este ultimul dintr-o serie de acte de piraterie din zona Deltei Nigerului, unde se găseşte cea mai mare industrie de petrol şi gaze din Africa. Insecuritatea din zonă a făcut ca producţia de petrol a Nigeriei să fie redusă cu o cincime în ultimii ani. Personalul care lucrează pentru companiile petroliere, şi străini, şi localnici, a fost deseori, în ultimii ani, ţinta violenţelor. Grupările armate care operează în Delta Nigerului cer o mai mare autonomie a regiunii şi o creştere a veniturilor pe care le primesc din exploatarea resurselor de petrol, notează Al Jazeera. Există în zonă şi grupări criminale care răpesc muncitori străini şi cer răscumpărare.

×
Subiecte în articol: observator