Companiile din sectorul telecomunicaţiilor au anunţat investiţii de peste jumătate de miliard de euro în dezvoltarea reţelelor în acest an, a declarat, joi, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul unui eveniment pe teme de profil.
"Din ce informaţii au fost publicate, companiile din telecomunicaţii investesc în acest an peste jumătate de miliard de euro numai anul acesta în dezvoltarea reţelelor de fibră optică, dacă vorbim de Telekom, în dezvoltarea reţelelor 4G, din partea Vodafone şi Orange, în dezvoltarea reţelelor proprii la UPC, şi ei au investiţii foarte mari, iar la RDS partea de mobil este foarte importantă şi anume extinderea acoperirii cu servicii de tip 4G este una dintre priorităţi şi extinderea capacităţii, pentru că lumea vrea să folosească 4G, foloseşte din ce în ce mai mult internetul şi trebuie o capacitate mai mare. Operatorii sunt dispuşi să facă această investiţie, pentru că vor avea un return al investiţiilor în veniturile lor şi aşa sunt competitivi, oferind practic mai mult, de calitate mai bună şi mai ieftin", a arătat oficialul ANCOM.
Potrivit acestuia, există mişcări din partea companiilor de cablu TV care încep să intre pe partea de telefonie mobilă cu pachete de oferte.
"Cred că acesta este trendul. (...) Provocarea pentru operatori este să introducă inovaţie în continuare, iar, pe de altă parte, provocarea din partea reglementatorilor este să faciliteze dezvoltarea noilor tehnologii în România. O altă provocare importantă este cum trecem de obstacolele pentru dezvoltarea reţelelor, adică numărul de autorizaţii, relaţiile cu autorităţile locale", a mai spus Marinescu.
Cătălin Marinescu va mai deţine funcţia de preşedinte al ANCOM până la 24 aprilie. El va prelua ulterior şefia Diviziei de Strategie a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU).
În cadru unui eveniment organizat joi de ANCOM în colaborare cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi cu Consiliul Concurenţei, cele trei instituţii au anunţat că vor înfiinţa "Reţeaua Reglementatorilor din România", un cadru formal de cooperare, cu obiectivul de a furniza servicii de reglementare de cea mai bună calitate pieţelor de energie şi comunicaţii şi, implicit, furnizorilor şi utilizatorilor lor.
Sursa: www.agerpres.ro