Senatorul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la cel de-al III-lea Congres al delegaţilor Organizaţiei de Femei din UDMR, organizat la Târgu Mureş, că ceea ce se întâmplă astăzi în România reprezintă eşecul "politicii bărbăteşti", în opinia sa fiind nevoie de o altă mentalitate şi de promovarea femeilor în politică.
"Spunem de atâtea ori că este nevoie de femei în politică, pentru că au altă mentalitate, alte viziuni, alte moduri de a vedea lucrurile. (...) Jumătate din umanitate sunt femei. Ba mai mult, ştiu că sunt mai multe femei pe planetă decât bărbaţi. Şi noi, cei care luptăm pentru reprezentarea echilibrată a maghiarilor, trebuie să acceptăm că pentru o reprezentare echilibrată trebuie să ne străduim în cadrul politicii maghiare. (...) Femeile sunt reprezentate în proporţie de 15-20%, dar ele sunt în proporţie de 50% sau poate şi mai mult. Cum s-ar putea impune aşa ceva? Probabil nu se poate impune, dar nici nu putem permite ca, în cazul comunităţii maghiare, acel 50% să lipsească din politică. Atât timp cât sunt aproape numai bărbaţi în grupul parlamentar al UDMR, cu o singură excepţie, femeile reprezintă 50% şi ar trebui să ne străduim pentru această reprezentare. Ce se întâmplă azi în România, poate că şi în alte ţări ale regiunii, aş denumi eşecul politicii masculine. Ceea ce se întâmplă azi în România este eşecul politicii bărbăteşti", a susţinut Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.
Fostul lider al UDMR a arătat că organizaţia de femei nu are voie să devină "un teren de joacă" unde bărbaţii oferă posibilitatea femeilor să facă politică între ele, ci trebuie să funcţioneze ca o structură care are drept ţel principal integrarea femeilor în integralitatea politicii Uniunii.
Potrivit lui Marko, este nevoie de partea feminină în politică, întrucât femeile sunt mai dispuse la respectarea legii, inclusiv în trafic, în timp ce bărbaţii preferă să folosească o politică a forţei şi este nevoie de o altă mentalitate.
"Asta înseamnă că, în timp ce am construit aici o democraţie, mai bună sau mai rea, acum cu toată puterea am început să demolăm acea democraţie. În România este vorba că, dacă avem putere, nu mai respectăm regulile jocului, atunci forţăm lucrurile pentru care nu avem majoritate, dar avem putere. Aşa funcţionează lucrurile acestea în Parlament, aşa uităm sistemul multipartit, dacă nu suntem atenţi. De 25 ani luptăm pentru sistemul multipartit, că ne plac politicienii sau nu, îi criticăm sau nu, aceasta este baza politicii noastre, acesta este sistemul multipartit. Că este guvern tehnocrat? Da, se poate, pe termen scurt, în situaţii de criză, dar nu putem nega tot ce am vrut în ultimii 25 ani. Cu acea politică masculină, cu politica forţei, cu rolul Guvernului, cu ordonanţele de urgenţă. Degeaba aducem legi că Guvernul le schimbă mâine, din punctul acesta de vedere avem nevoie de altă mentalitate", a spus Marko Bela.
Sursa: AGERPRES