x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marko Bela: Nu s-a renunţat la universitatea de stat în limba maghiară

Marko Bela: Nu s-a renunţat la universitatea de stat în limba maghiară

11 Mai 2013   •   11:20
Marko Bela: Nu s-a renunţat la universitatea de stat în limba maghiară
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Senatorul Marko Bela, fostul lider al UDMR, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, după deschiderea celei de-a opta ediţii a concursului destinat elevilor de liceu din unităţile cu predare în limba maghiară, că nu s-a renunţat la ideea înfiinţării unei universităţi de stat în limba maghiară, dar că acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente, informează agerpres.ro.

"Nu s-a renunţat (la universitatea maghiară de stat, n.r.), dar acest lucru nu se realizează prin separarea universităţilor existente, deci vreau să subliniez acest lucru şi nu cred că ar trebui să vizăm aşa ceva. În cadrul universităţilor existente, trebuie să înfiinţăm acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau în limba maghiară să aibă puterea de decizie", a arătat Marko Bela.

Până la realizarea acestui deziderat, consideră Marko Bela, trebuie aplicată Legea învăţământului în ceea ce priveşte învăţământul universitar şi anume înfiinţarea de departamente sau facultăţi cu limba de predare maghiară în cadrul universităţilor existente.

"Acest lucru s-a făcut la Cluj -Napoca, la Universitatea Babeş-Bolyai, unde în cadrul facultăţilor s-au înfiinţat departamente cu limba de predare maghiară, la fel, aici, în Târgu Mureş, la Universitatea de Arte, există o facultate cu limba de predare maghiară. Şi în acest moment nu e rezolvată problema la Medicină şi Farmacie", a spus fostul preşedinte al UDMR.

Marko Bela a participat sâmbătă, la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş la deschiderea celei de-a opta ediţii a concursului destinat elevilor de liceu din unităţile cu predare în limba maghiară, la disciplinele chimie, biologie, geografie, informatică, ştiinţe sociale şi istorie.

Politicianul a spus că acest concurs anual este deja o tradiţie şi că specificul concursului, faţă de olimpiade şi celelalte concursuri, ar fi că are un caracter interdisciplinar, pe de o parte, iar, pe de altă parte, că la acesta participă liceele cu limba de predare maghiară.

"Să vă dau o cifră: în România sunt peste 60 de licee cu limba de predare maghiară, calculând în toate liceele, şi cele tehnologice, şi cele confesionale, peste 60 - şi la acest concurs, anul acesta participă 29 de licee. Deci deja are reprezentativitate (...) Astăzi, faţă de ceea ce am avut în 1989-1990, există o reţea şcolară în limba de predare maghiară. Ceea ce nu înseamnă că în continuare nu trebuie lărgită această reţea. Dar în acest moment putem afirma că avem", a afirmat Marko Bela.

La Concursul de la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş participă 250 de elevi, din 29 de şcoli cu limba de predare maghiară din toată Transilvania.

Rezultatele concursului de la Târgu Mureş vor fi luate în considerare la admiterea la facultate, întrucât ocupanţii locurilor I, II şi III vor putea intra, fără taxă, la anumite specializări de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, precum şi la Universitatea Sapientia.  

×
Subiecte în articol: marko bela universitate limba maghiara