x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marko Bela: România nu mai este demult un stat naţional

Marko Bela: România nu mai este demult un stat naţional

03 Feb 2009   •   00:00
Marko Bela: România nu mai este demult un stat naţional

România este doar conform Constituţiei stat naţional, în realitate nu mai este demult, a declarat ieri pentru MTI preşedintele UDMR, Marko Bela, în replică la declaraţia făcută la Budapesta de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căreia România nu va acorda niciodată autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc.



Opinia preşedintelui Traian Băsescu privind autonomia teritorială şi drepturile colective era cunoscută, dar la Budapesta ea a fost formulată mult mai dur şi mai puţin diplomatic faţă de trecut, a spus Marko Bela, care a mai adăugat că în politică nu se obişnuieşte să se spună 'niciodată'.
Preşedintele Traian Băsescu - care efectuează, în zilele de 2 şi 3 februarie, o vizită de stat în Republica Ungară, la invitaţia omologului său, László Sólyom - declarase, luni, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, el subliniind că potrivit art. 1 din Constituţie ţara noastră este stat naţional, unitar şi suveran. Preşedintele Băsescu a fost întrebat în conferinţa de presă comună susţinută cu omologul său ungar, Laszlo Solyom, dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască şi dacă da, când va fi posibil acest lucru. 'Dacă mă întrebaţi de termen vă pot spune: niciodată. Asta pentru că România este definită ca stat unitar, naţional şi suveran şi nu cred că vreun politician român ar avea altă abordare decât Constituţia României', a subliniat cu acel prilej preşedintele Băsescu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania