x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masa de operatie, scaun electric

Masa de operatie, scaun electric

04 Mar 2004   •   00:00

Barbatul care in urma unui scurtcircuit la un electrocauter a suferit arsuri in timpul unei interventii chirurgicale a murit luni seara la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Terente Evsei (64 de ani) s-a internat, la inceputul lunii februarie, in Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea pentru a fi supus unei operatii de prostata. Barbatul a fost anesteziat, apoi medicii au pus in functiune electrocauterul (aparat care are rolul de a stopa sangerarea), insa acesta a facut un scurtcircuit, iar masa de operatie a fost cuprinsa de flacari. Echipa medicala a reusit sa stinga focul, dar barbatul suferise deja arsuri de gradele trei si patru pe cel putin 25% din suprafata corpului. In aceste conditii, medicii nu au mai putut continua interventia, pacientul fiind cusut la loc si trimis la Spitalul de Urgenta din Galati.

BRANZAN INTERVINE. Ulterior, ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, l-a rugat pe profesorul Ioan Lascar, seful Clinicii de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, sa se duca la Spitalul Judetean Galati pentru a-l consulta pe Terente Evsei, iar chirurgul a acceptat. In urma consultului efectuat de catre profesorul Lascar, pacientul a fost transferat in spitalul bucurestean. Barbatul a ramas internat in clinica bucuresteana aproximativ doua saptamani.

ANCHETA. Dupa incidentul petrecut la spitalul tulcean, autoritatile sanitare din judet au deschis o ancheta care, surprinzator, nu a relevat vreo culpa medicala in acest caz. Surse din cadrul Directiei de Sanatate Publica Tulcea au afirmat ca incendiul produs a fost cauzat de o atingere accidentala intre componentele metalice ale mesei de operatie, vechi din 1975, si o folie subtire din aluminiu de la aparat, care se leaga la piciorul bolnavului. Profesorul Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca ancheta va continua pentru a stabili daca masa utilizata in sala de operatie era sau nu compatibila cu aparatul utilizat.

"SANCTIUNE". Medicul tulcean Rosu Teodor - cel care il opera pe Terente Evsei in momentul in care a luat foc electrocauterul - a fost sanctionat deja profesional cu mustrare de Colegiul Medicilor din localitate, deoarece nu a fost suficient de vigilent pentru a sesiza momentul producerii accidentului.
( MAGDA COLGIU )

Vinovate sunt aparatele

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Mircea Cinteza, pune moartea pacientului tulcean "pe seama uzurii avansate a aparaturii medicale existente in spitale ". In acest sens, departamentul de verificare si intretinere a aparaturii medicale din cadrul Ministerului Sanatatii a demarat o ancheta, "dar nici pana acum nu si-a facut cunoscute rezultatele. Acestea sunt foarte importante pentru formularea unor concluzii obiective". Presedintele CMR recunoaste ca si echipa de medici este vinovata de neglijenta. "Dar asemenea episoade se pot repeta, deoarece aparatura medicala este invechita, medicii neavand cum sa stie in ce stare se afla acestea", spune prof. dr. Cinteza. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: observator