x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Măsuri de austeritate: Ce, cât şi unde se taie

Măsuri de austeritate: Ce, cât şi unde se taie

de Veronica Micu    |    27 Mai 2010   •   00:00
Măsuri de austeritate: Ce, cât şi unde se taie
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Ieri, Guvernul a aprobat scrisoarea către FMI, care cuprinde măsurile de austeritate. "Am ales răul cel mai mic, să nu majorăm taxele, să dăm posibilitate mediului privat să pregătească creşterea economică. Am ales reducerea cheltuielilor bugetare. Creşterea impozitelor ar fi condus la inflaţie ceea ce ar fi muşcat din buzunarul românului", a declarat Emil Boc, după şedinţa de Guvern.



Lista finală:

- pensiile scad cu 15%

- salariile bugetarilor scad cu 25%

- indemnizaţia pentru creşterea copilului scade cu 15% (Reducerea cu 15% a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Astfel, se reduc inclusiv indemnizaţiile plafonate la 4.000 lei, iar indemnizaţia maximală pentru mame devine 3.400 lei)

- ajutorul de şomaj va fi mai mic cu 15%

- renta viageră a sportivilor scade cu 25%

- bursele de cercetare cu 25%

- indemnizaţiile oamenilor de ştiinţă scad cu 25 %

- salariile preoţilor scad cu 25%


Vor fi eliminate:

- subvenţiile pentru încălzire

- biletele de odihnă pentru pensionari

- trusoul pentru nou-născuţi

- ajutorul pentru tinerii căsătoriţi

- facilităţile de transport pentru pensionari şi profesori

- al 13-lea salariu

Se vor impozita tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă, dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen, plăţile compensatorii, salariile programatorilor, 3 clădiri în proprietate, în afara celei de domiciliu - taxare suplimentară 200 %, iar procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40% la 20%.



Cine scapă


Potrivit premierului Emil Boc, reducerile anunţate nu afectează salariul minim pe economie. Nimeni nu va primi în mână în România un salariu mai mic de 600 de lei şi după aplicarea măsurilor de austeritate. În plus, este păstrată pensia socială minimă garantată de 350 de lei. Nimeni în România nu va avea o pensie sub această sumă. "O vom coserva pentru a-i proteja pe cei care sunt cei mai vulnerabili în societatea românească", a spus Boc.

Este păstrat venitul minim garantat, în funcţie de numărul membrilor familiei, ca o formă de prevenire a sărăciei extreme. Nu sunt afectate multe prestaţii sociale importante care vizează diverse categorii ale populaţiei. 35 de prestaţii sociale nu sunt afectate de măsurile de austeritate.

Măsurile de austeritate nu afectează alocaţia pentru copii. "Orice copil benificiază până la 2 ani de o alocaţie din partea statului. Alocaţia până la vârsta legală este asigurată în continuare. Până la doi ani, se menţine şi plata alocaţiei de 200 de lei. După doi ani, este de 42 de lei", a precizat premierul.

Indemnizaţia pentru mame va fi redusă cu 15%, dar nu va fi mai puţin de 600 de lei, plus 200 de lei pentru fiecare copil până la doi ani. Nicio mămică nu primeşte mai puţin de 800 de lei. Nu este afectată alocaţia complementară pentru copiii, monoparentală, de plasament, pentru copiii cu handicap, stimulentul de copil, indemnizaţiile pentru creştere pentru copii cu handicap, indemnizaţia de hrană HIV SIDA, indemnizaţia persoanelor cu handicap grav. Bugetele pentru handicap nu sunt afectate.

Ajutoarele pentru refugiaţi nu sunt afectate, pensiile invalizilor, veteranilor, indemnizaţiile persoanelor persecutate politic asemenea. Nici abonamentele telefonice pentru veteranii de război nu vor fi afectate, scrie realitatea.net. Artiştii şi pensionarii care lucrează în mediul de creaţie pot sta şi ei liniştiţi. La fel şi studenţii şi elevii, ale căror burse nu vor fi tăiate.

Măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condiţiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.





Jurnalul Naţional vă prezintă proiectele de lege prin care Guvernul urmează să aplice măsurile de austeritate, şi pentru care îşi va suma răspunderea în Parlament. Măsurile prevăzute în proiectele de lege vor fi valabile în perioada 1 iunie 2010 - 1 ianuarie 2011.
Proiect de lege privind restabilirea echilibrului bugetar - format pdf
Proiect de lege privind stabilirea unor masuri domeniul pensiilor - format pdf

×
Subiecte în articol: observator