Datele pentru luna noiembrie de la Bursa de energie OPCOM arată un preţ mediu al energiei tranzaţionate spot de 213 euro pe MWh, o majorare istorică, imposibil de anticipat în 2020.
Astfel, preţul este cu circa 11% mai mare faţă de media din octombrie şi de peste patru ori mai mare faţă de noiembrie, anul trecut. În timp ce pentru consumatorii casnici, creşterile de preţ sunt ţinute în frâu iarna aceasta prin scheme de compensare şi plafonare, cu aplicabilitate până în martie, restul jucătorilor, de la furnizori la mari consumatori, sunt afectaţi de această situaţie fără precedent.
Unul dintre factorii care au generat acest tsunami este scumpirea fără precedent a emisiilor de CO2 generată de ambiţia UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, ţinta stabilită pentru anul 2030 vizând o reducere a emisiilor de CO2 cu 55% faţă de nivelul din 1990. Acest lucru îi penalizează pe poluatori, producătorii de energie din surse fosile fiind în prima ligă. Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării, companiile responsabile pentru emiterea de CO2 ca urmare a proceselor de producţie fiind obligate să facă dovada unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă. Pentru martie, 2022, certificatele de emisii se tranzacţionează la 85 de euro pe tonă. Saltul este spectaculos dacă se ia în calcul media de anul trecut, de numai 24 de euro, în timp ce valorile din 2013, de 3 euro pe unitate, par acum ireale.
Mai departe însă, s-au mai resimţit câţiva factori, unul dintre ei fiind producţia slabă de energie verde, pe fondul intensităţii mai slabe a vântului.
(sursa: Mediafax)