x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicamente - Negocieri cu scandal

Medicamente - Negocieri cu scandal

de Magda Marincovici    |    15 Ian 2007   •   00:00

Negocierea adaosului comercial la medicamentele pentru boli cronice a provocat scandal intre farmacisti si reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).

Negocierea adaosului comercial la medicamentele pentru boli cronice a provocat scandal intre farmacisti si reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).

Presedintele Colegiului National al Farmacistilor, profesorul Dumitru Lupuleasa, acuza ca intre CASMB si CENTROFARM a existat o intelegere inainte de negocierile propru-zise pentru un adaos de 1,5%, in conditiile in care legea permite pana la 6%. Farmacistii au ripostat, spunand ca 1,5% este un procent care le pune in pericol afacerile.

Directorul CASMB, dr. Cristian Toma, ne-a declarat ca in farmaciile bucurestene in 2007 adaosul la medicamentele pentru boli cronice (boala Gaucher, spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, ciroza hepatica, hepatita cronica de etiologie virala, dementa, boli psihice, limfoame) este intre 1% si 2% si ca peste 95% dintre farmacii au semnat actele aditionale.

Potrivit directorului CASMB, in urma diferentei de adaos comercial, s-au economisit aproximativ 70 de miliarde de lei, in favoarea asiguratilor, care vor beneficia "de mai multe medicamente si mai ieftine". Actele aditionale pentru eliberarea medicamentelor pentru boli cronice nu sunt obligatorii pentru farmacii, a mai spus directorul CASMB. Anul trecut farmaciile au avut adaos zero.

CONTRAR LEGII
"Nu e normal ca adaosul comercial la medicamentele pentru boli cronice sa fie impus de cateva farmacii si de Casa de Asigurari de Sanatate, asa cum s-a intamplat la Bucuresti. Daca legea permite negocierea, de ce sa fie impus adaosul?"
Eugen Nicolaescu
Ministrul Sanatatii

×
Subiecte în articol: observator