x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medici care au ales să salveze (în) România

Medici care au ales să salveze (în) România

de Magda Bucur    |    02 Dec 2015   •   19:36
Medici care au ales să salveze (în) România
Sursa foto: Daniel Iancu

Lt. col. dr. Săndica Bucurică, medic primar gastroenterolog

Maior medic dr. Ciprian Jurcuț, specialist în reumatologie

S-au specializat în străinătate, au primit numeroase oferte de la clinici celebre din lume, dar au refuzat pentru că voiau să ajute oameni acasă, în România. Sunt medici care au adus cu ei cele mai bune practici ale momentului, rea-lizând cu adevărat, acolo unde lucrează, reforma sistemului sanitar românesc.

Cea mai recentă ofertă de muncă în străinătate a primit-o în octombrie, de la un profesor japonez despre care învățase în timpul rezidențiatului. L-a întâlnit după mulți ani, la Congresul European de Gastroenterologie, când medicul, impresionat de lucrarea pe care ea a prezentat-o, i-a spus: „Vino să lucrezi la mine în clinică!”. Nu a fost prima și nici singura ofertă pe care a primit-o dr. Săndica Bucurică. În anii petrecuți la specializări în clinicile din Franța sau Marea Britanie, unde se afla cu burse, a fost invitată să rămână, să facă cercetare. Însă tânărul medic avea un crez, încă din primii ani, când a început să practice: să trateze în România.

Experiența din străinătate a ajutat-o enorm. „Fiecare lucru care putea fi făcut în plus am vrut să învăț să îl fac. Întotdeauna am încercat să fac lucrurile bine și foarte bine, aliniate la niște standarde. Să știu că am făcut lucrurile așa cum trebuie și așa cum se fac peste tot în lume”. Pentru asta, a mers la zeci de cursuri și supraspecializări în țară și peste hotare. În CV-ul ei, alături de titlul de doctor în științe medicale, stă o listă lungă de specializări la clinici din toată lumea: de la Atena sau Stockholm, până la San Diego, în Statele Unite. Luni întregi petrecute departe de familie, învățând mereu, pentru a deveni mai bună în ceea ce face.

Și a reușit. De șapte ani, tratează la Spitalul Militar Cen-tral pacienți cu gastrite, ulcere, hepatite sau chiar suspecți de cancer. În țara în care peste 15.000 de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer la colon, dr. Bucurică s-a specializat în endoscopie, investigația care poate depista boala înainte să fie prea târziu. „Ceea ce mi-am dorit eu a fost să pot descoperi cancerul în stadii precoce. Astfel încât să poată fi scos sau tratat înainte să fie cancer.” Concluzia ei? Și în România se poate, acolo unde oamenii vor. Și, chiar dacă mai sunt multe de îmbunătățit în sistem, să tratezi în România îți oferă nenumărate bucurii.

Dr. Ciprian Jurcuț: Planurile mele sunt pentru pacienții mei
Maior medic dr. Ciprian Jurcuț este medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie, doctor în ştiinţe medicale şi coordonatorul Programului naţional de tratament al sin-dromului de imunodeficienţă primară la adulţi.

Pe holurile spitalului Saint Luc din Bruxelles, unul dintre cele mai mari din Belgia și din lume, se aude adesea limba română, iar medicul Ciprian Jurcuț a fost unul dintre cei care o vorbeau. Anul petrecut acolo, în Departamentul de Reumatologie, l-a pus față în față cu un volum imens de pacienți și cu servicii medicale la limita de sus a calității. A avut ocazia să vadă cum sunt tratați pacienții într-o țară cu mult mai bogată decât România. O experiență pe care nu o poți obține citind reviste de specialitate sau lucrări pe inter-net. Și pe care dr. Ciprian Jurcuț a ales să o folosească în România. „Preocuparea mea principală era să acumulez cât mai mult din punct de vedere profesional”, spune el. Decizia de a rămâne în țară a luat-o relativ ușor, deși o ofertă de lucru în străinătate atârnă întotdeauna greu. „A contat poate şi faptul că lucrez într-un spital mare și celebru în România, deci nu aveam frustrări profesionale majore. Și nu am nici acum, pentru că în spi-talul în care lucrez şi în specialitatea mea, medicină internă şi reumatologie, cred că facem lucrurile oarecum comparabil”.

În România, a pus în centrul preocupărilor sale pacientul. Pe lângă cele două specializări ale sale, dr. Jurcuț se ocupă de pacienţii adulţi cu deficienţe imune primare, boli rare, pe care încearcă să le diagnosticheze cât mai corect şi să aleagă tratamentul cel mai bun pentru fiecare în parte. Nu regretă niciun moment că s-a întors în România, deși spune că ar schimba unele lucruri în sistem. În ultimă instanță, spune el, medicul e un om care încearcă să își facă, cât mai bine, meseria.

www.ghidulpacientului.ro
„Planurile mele se referă la pacienţii mei. Vreau să le ofer nu numai posibilitatea unui diagnostic şi tratament, dar şi o informare mai bună asupra bolilor lor”, spune Ciprian Jur-cuț. Tocmai de aceea, împreună cu colegii săi, a dezvoltat o platformă online, www.ghidulpacientului.ro, unde explică pe înţelesul pacienţilor câteva dintre cele mai frecvente boli.

Am considerat că eu pot să fac aceleași lucruri în România și pot să le fac bine și să beneficieze într-adevăr pacienții mei.
Dr. Săndica Bucurică
 

×