Mai mulţi medici, asistenţi medicali şi infirmiere de la Spitalul Floreasca au anunţat luni, printr-un comunicat, că întrerup activitatea, urmând să asigure asistenţa doar pentru urgenţele "majore".
"Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca doreşte să îşi exprime îngrijorarea faţă de felul în care este tratat un incident medical regretabil şi de lipsa respectului şi deontologiei a tuturor celor implicaţi. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca, înainte de finalizarea oricărei anchete, să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran", afirmă semnatarii comunicatului.
Ei solicită Ministerului Sănătăţii să ancheteze "mai ales" situaţia care a permis să se ajungă la cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie.
"Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital. În aceste condiţii, medicii au decis întreruperea activităţii atât în interesul nostru, cât şi al pacienţilor pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţă medicală numai pentru urgenţele majore conform legislaţiei în vigoare", se arată în comunicat.
Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu 30.000 de lei Spitalul de Urgenţă Floreasca "pentru neregulile găsite", dar şi întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei, în cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operaţie.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, în urma cercetării administrative efectuate de conducerea spitalului s-a decis şi încetarea contractului de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III al prof. dr. Mircea Beuran, pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.
"În urma analizei întregului material probator avut la dispoziţie, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III. (...) De asemenea, Inspecţia Sanitară de Stat a sancţionat cu amenzi unitatea spitalicească pentru neregulile găsite, cât şi întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei, cuantumul acestora fiind de aproximativ 30.000 de lei", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.