x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti

Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti

07 Ian 2014   •   15:22
Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti
Sursa foto: RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat marţi de Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în legătură cu achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare.  Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Pe 28 noiembrie 2013, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Şerban Brădişteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor abuz în serviciu şi luare de mită, dar şi menţinerea sechestrului pe bunurile deţinute de medic.

Iniţial, Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti, pe 3 decembrie 2009, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare la aceeaşi instanţă, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitaţii.

Potrivit DNA, în perioada 2001 — 2002, Şerban Brădişteanu, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare la o licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiţiei, a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului "Prof. dr. Constantin Angelescu".

Anchetatorii susţin că Şerban Brădişteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În schimb, medicul ar fi primit în conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari americani şi 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitaţie, printre care şi medicul Şerban Brădişteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalţi membri ai comisiei — Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăuşanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu şi Florica Topologeanu — au fost ulterior scoşi de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăţiei lor.

La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea medicului Brădişteanu: un teren şi o vilă în Ciolpani, cu o valoare estimată la 425.000 de euro, o garsonieră în Bucureşti, pe calea Victoriei, cu o valoare estimată la 62.000 de euro şi un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din Bucureşti, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.

 

×
Subiecte în articol: serban bradisteanu