x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mediul, văzut ca o afacere

Mediul, văzut ca o afacere

de Alexandru Nastase    |    20 Mar 2008   •   00:00
Mediul, văzut ca o afacere
Sursa foto: Marin Raica/

Ministrul mediului şi dezvol­tării durabile, Attila Korodi, consideră că problemele de mediu din România (multe şi grave) pot fi rezolvate doar dacă vor fi privite ca oportunităţi de business. Korodi invită atât au­to­rităţile cât şi investitorii să privească astfel lucrurile.

Ministrul mediului şi dezvol­tării durabile, Attila Korodi, consideră că problemele de mediu din România (multe şi grave) pot fi rezolvate doar dacă vor fi privite ca oportunităţi de business. Korodi invită atât au­to­rităţile cât şi investitorii să privească astfel lucrurile.

 

Infrastructura de apă şi apă uzată este o temă de maxim interes, în opinia lui Korodi, deoarece, în următorii şase ani, fiecare judeţ al României va beneficia de un proiect în valoare de 80-130 de milioane de euro, în acest sector, din fonduri europene. “In­tenţia Uniunii Europene este ca acţionariatul majoritar al com­pa­niilor care administrează proi­ec­­tele să aparţină sectorului public. Dar există oportunităţi reale şi pentru sectorul privat, legate de fur­ni­zarea tehnologiilor, de serviciile co­nexe, dar şi de activitatea de men­te­nanţă a infrastructurii care va fi creată prin aceste proiecte”, a preci­zat ministrul Mediului, în urma unei întâlniri avute la Bucureşti cu reprezentanţii Consiliului In­ves­titorilor Străini (Foreign In­ves­tors Council – FIC), asociaţie care îi reprezintă pe furnizorii a circa 80 la sută din investiţiile străine di­recte din România.

 

INVESTIŢII. Potrivit minis­trului mediului şi dezvoltării durabile, acţiunile de împădurire şi re­împădurire, dar şi cel din dome­niul energiilor regenerabile pot oferi, de asemenea, oportunităţi in­te­resante pentru investitorii ro­mâni şi străini, în special pentru acţiunile de responsabilitate socială corporatistă. Potrivit Rompres, re­prezentanţii marilor companii prezenţi la întâlnire şi-au manifes­tat preocuparea faţă de problema certificatelor de emisii cu efect de seră, arătând că, în ceea ce priveşte piaţa certificatelor, regulile nu sunt încă suficient de clare. Ministrul Mediului le-a transmis investitorilor că, în recentele întâlniri avute cu reprezentanţii Comisiei Eu­ro­pene, a susţinut că România trebuie să beneficieze, în domeniul alocării certificatelor, de compensaţii. “Până în anul 2005, România a pus în practică măsuri serioase de reducere a emisiilor, cu costuri semnificative, în timp ce membrii vechi ai Uniunii Europene nu au fost supuşi unor astfel de constrângeri, ceea ce le-a permis o dezvoltare accelerată. Vrem ca la nivelul de decizie al Uniunii să se găsească soluţii compensatorii pentru România”, a declarat Attila Korodi.

 

DEŞEURI. Problematica de­şe­u­rilor s-a aflat, de asemenea, în centrul discuţiilor. Membrii FIC au deplâns legislaţia insuficient de stimulativă din domeniul reciclării deşeurilor, iar reprezentantul unei companii importante de băuturi răcoritoare a pus la dispoziţia MMDD un sondaj recent, care subli­­niază că atât investitorii, cât şi cetăţenii aşteaptă o implicare mult mai serioasă din partea au­to­ri­tă­ţilor locale, în chestiunea de­şeu­ri­lor. Attila Korodi a prezentat in­tenţia MMDD de a reglementa, până la sfârşitul anului, obligaţia ca autorităţile locale şi serviciile de salubritate să asigure colectarea selectivă a deşeurilor.


Public şi privat

“Intenţia Uniunii Europene este ca acţionariatul majoritar al com­pa­niilor care adminis­trează proi­ec­­tele să aparţină sectorului public. Dar există oportunităţi reale şi pentru sectorul privat, legate de fur­ni­zarea tehnologiilor, de serviciile co­nexe, dar şi de activitatea de men­te­nanţă a infrastructurii care va fi creată prin aceste proiecte”

Attila Korodi , ministrul Mediului

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde!