x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mehedinti - Minele mortii, in continuare fara stapan

Mehedinti - Minele mortii, in continuare fara stapan

de Dumitru Stoichita    |    05 Ian 2007   •   00:00
Mehedinti - Minele mortii, in continuare fara stapan

"Aceste mine nu mai au stapan". E singura explicatie data de cei ce raspund de destinele mehedintenilor. De 16 ani, gurile de mina unde au murit gazati doi tineri raman o amenintare la adresa locuitorilor din Prunisor, Mehedinti.

PERICOL. Parasite de 16 ani, cele 5 guri de mina nesecurizate de pe raza comunei Prunisor reprezinta in continuare un pericol pentru locuitorii din zona. Oamenii stau cu teama ca oricand un copil sau un simplu trecator isi pot gasi sfarsitul in adancul pamantului. Gurile nu sunt asigurate nici cel putin cu banalele gratii care sa opreasca eventualii intrusi. Nu de putine ori s-au intamplat accidente din cauza gazelor toxice existente in interior. Cel mai grav eveniment s-a produs in anul 2002. Valentina Cazacu, de doar 18 ani, impreuna cu prietenul ei si-au gasit sfarsitul in una dintre aceste mine, chiar in ziua cand a implinit 18 ani. Coborand in gara Prunisor, cei doi tineri au intrat de curiozitate in interiorul unei galerii. Au fost gasiti morti de localnicii mobilizati pentru cautarea lor.

FARA STAPAN. Ciobanii din zona se feresc sa-si pasca turmele in apropierea minelor, dar nu acelasi lucru se intampla cu copiii sau saracii ce cauta fier vechi in zona. Acestia sunt cei mai expusi pericolului. Minele cu pricina au fost construite de Geasol Craiova in anul 1974 in vederea efectuarii de prospectiuni geologice. S-a scos si ceva carbune. In anul 1991, lucrarile au fost intrerupte si minele abandonate. In primii ani, gurile au fost prevazute cu gratii de protectie, dar fierul a fost furat si vandut, iar de atunci minele au devenit un cosmar. "Practic, aceste mine nu mai au nici un stapan. Geasol Craiova a disparut, iar minele au fost parasite. Noi nu putem face mare lucru. Primaria din Prunisor are obligatia de a securiza aceste guri, iar terenul din fata lor, unde acum este o halda de steril, trebuia redat de mult circuitului agricol. Eu cred ca ar trebui ca aceste guri sa fie zidite pentru a nu se mai creea probleme ca acelea din 2002, insa situatia este foarte incurcata. Ar putea lua nastere mari pungi de gaze, care in orice moment ar putea exploda. Trebuie sa se ia o decizie la nivel de Prefectura, Consiliu Judetean si Primaria Prunisor", a declarat directorul adjunct al Agentiei de Protectia Mediului Mehedinti, Nicolae Pascovici.

SE CAUTA GEASOL. De cealalta parte, primarul comunei Prunisor, Nandi Covlea, sustine ca singura solutie ar trebui gasita de specialistii in domeniu. "Nimeni nu mai da de urma acestei firme Geasol Craiova. Ar trebui facut ceva sa dam de urma firmei care este proprietarul minelor. Am pus de multe ori gratii de fier, dar cetatenii s-au dus noaptea si au furat tot ce a fost metal. Si acum se fura din interiorul minelor si imi este teama sa nu se intample iarasi o nenorocire ca in 2002. Nici ideea de a zidi gurile nu este una buna, deoarece se stie faptul ca aici sunt gaze si daca nu ar exista aerisire, cu siguranta s-ar forma pungi de gaze care ar fi foarte periculoase pentru populatie. Voi lua legatura cu cei de la Mediu, Prefectura si Consiliul Judetean, pentru a gasi impreuna o solutie viabila de a securiza aceste guri de mina", a declarat Nandi Covlea.

×
Subiecte în articol: observator