x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesterhazy: Declaraţiile lui Orban vor dăuna maghiarilor din România

Mesterhazy: Declaraţiile lui Orban vor dăuna maghiarilor din România

de Marina Constantinoiu    |    31 Iul 2012   •   15:40

Declaratiile facute recent de premierul Ungariei, Viktor Orban, in Romania vor dauna minoritatii etnice maghiare, ''atat pe termen scurt, cat si pe termen lung'', a declarat luni pentru MTI liderul opozitiei socialiste ungare Attila Mesterhazy.

Orban, care a participat sambata la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, i-a incurajat pe cetatenii Romaniei sa faca alegerea cea ''buna'' la referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu. ''As dori ca romanii si maghiarii care traiesc aici sa ia decizia cea buna, neluand nici una in cele din urma'', a afirmat Orban. Mesterhazy a insistat asupra faptului ca Orban s-a amestecat deschis in treburile interne ale Romaniei, facand ''o greseala grava'', ale carei consecinte se vor rasfrange asupra etnicilor maghiari.

Comentand aceleasi declaratii ale lui Orban, jurnalistii de la Vocea Rusiei scriu ca “situatia in care premierul maghiar, Viktor Orban s-a implicat in mod direct si grosolan in batalia politica de la Bucuresti poate avea mai multe explicatii. Sa le analizam din punct de vedere logic. Probabil, se vor gasi persoane care vor crede in urmatoarea explicatie: Orban, fiind un adept convins al valorilor democratice si un fin cunoscator al dreptului constitutional roman, nu a dorit ca maghiarii din Romania sa valideze 'lovitura de stat data prin referendum''.

“Aceasta explicatie nu poate sa provoace altceva decat un zambet. Relatia intre Viktor Orban si democratia este una destul de complicata, fapt certificat de multiplele sanctiuni aplicate de forurile europene Guvernului de la Budapesta. O explicatie alternativa si mult mai credibila este ca Viktor Orban a obtinut de la Traian Basescu niste promisiuni atat de importante, incat liderul maghiar a considerat necesar sa-i ofere tot sprijinul posibil. Cine nu crede in posibilitatea unui asemenea aranjament cinic, ar trebui sa-si aminteasca intreaga biografie politica a UDMR care intotdeauna s-a ghidat dupa principii extrem de pragmatice in relatia cu politicienii de la Bucuresti si a sprijinit orice putere politica dispusa sa ofere 'ceva in schimb''.

“Pentru cetatenii romani, mai ales pentru ardelenii care au stat acasa la referendum, ar fi util de stiut raspunsul la intrebarea: ce i-a fost promis lui Viktor Orban in schimbul sustinerii boicotului? Raspunsul exact este cunoscut doar de cateva persoane: Traian Basescu, Viktor Orban. Probabil, cativa functionari de la Partidul Popular European, la care sunt afiliati Basescu si Orban, au fost invitati sa certifice tranzactia pentru a asigura indeplinirea ulterioara a angajamentelor asumate, si nu este exclus ca si cativa colaboratori de la STS, asa curiosi cum sunt, sa fi 'tras cu urechea'', noteaza Vocea Rusiei.

“Noi nu stim raspunsul exact, dar putem incerca sa-l deducem. Procesul de deductie logica nu este complicat si presupune o simpla reluare a ordinii cronologice a evenimentelor care au precedat imixtiunea premierului ungar in procesul politic din Romania. La 25 iulie, vice-premierul maghiar, Semjen Zsolt a explicat foarte clar interesele si intentiile conducerii de la Budapesta: 'Nu vom renunta niciodata la ideea autonomiei, toti pasii trebuie sa fie pentru autonomie - pentru ungurii din diaspora autonomie culturala si autonomie teritoriala pentru cei care traiesc in bloc' (citat conform gandul.info)', scriu cei de la Vocea Rusiei.

×