x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meşteşuguri de colecţie

Meşteşuguri de colecţie

de Raluca Cret    |    05 Iul 2009   •   00:00
Meşteşuguri de colecţie
Sursa foto: Mircea Tero/Jurnalul Naţional

Produse tradiţionale din toată ţara s-au aliniat frumos pe tarabe la Sighişoara, unde a avut loc ce-a de-a V-a ediţie a Târgului Meşteşugarilor.



Lume destul de puţină la Târgul Meşteşugarilor de la Sovata, deşi e sâmbătă şi nu e foarte cald. „Lumea nu mai are bani, noi am fost şi anul trecut şi am vândut foarte bine. Cei care vin se uită la preţuri şi strâmbă din nas, dar nu se gândesc câtă muncă e pentru o ie ţărănească“. La 250 de lei... Totuşi, preţuri sunt pentru toate buzunarele. Inele la 5 lei, broşe vechi la 10, semne de carte, tot la 5. Care semne nu vin oricum, ci fiecare are o poveste.

„Venim din Cluj şi facem hârtie cu tehnologie din evul mediu, din celuloză de brad. Deja suntem pe piaţă de doi ani şi deja avem comenzi. Facem hărţi, gravuri, imprimăm imagini vechi. Aparatele sunt foarte vechi şi le-am adus din străinătate“, explică Agoston Istvan. Preţurile, pe măsură: un album de pus fotografii, 40-50 de lei, o reproducere, 15-35 de lei. Mai încolo, un geamantan plin de broşe vechi, 10-20 de lei bucata. Vânzătorul e din Austria şi le-a adunat de prin podurile bunicilor. „De ce le vindeţi? Am încă două geamantane acasă, ce să fac cu ele“. Daniel Walter are o poveste interesantă: şi-a deschis un atelier în Sighişoara, unde o mână de producători tradiţionali cos costume secuieşti de cea mai bună calitate. Ulterior sunt vândute în Austria sau în întreaga lume, on-line, iar o singură cămaşă porneşte de la 150 de euro.

 Lângă austriac, sculpturi în os şi corn. Vânzătorul e din Harghita, îl cheamă Szilveszter Ferenc şi e povestelnic nevoie mare. Nici nu are nevoie de întrebări. Lucrează chiar el, dar „după serviciu şi depinde cât de obosit mă simt“. Pentru că o operă de artă nu poate fi lucrată la repezeală, cu atât mai mult dacă sculptura se face în os, care poate ceda la orice presiune mai mare. Toate sculpturile lui Szilveszter au un semn distinctiv: cioate de copaci tăiaţi, „ca să ştie lumea că se taie pădurile“.

„Doamnă, doamnă, haideţi să vă dau un ceaun. E din foaie de cupru, lucrat din ciocan, mi-au ieşit peri albi până l-am făcut. Cumpăraţi-l, că vă ţine toată viaţa“, îşi face un gabor de la Mediaş reclamă la produsele strălucitoare. „Cât costă?“, „Un milion jumate... hai că ţi-l dau un cu un milion... 500.000... dumneata cât crezi că face?“.

Târgul meşteşugarilor a fost o mini-repetiţie pentru adevărata sărbătoare sighişoreană, Festivalul Medieval, în 24-26 iulie. Veniţi şi vedeţi, mai ales că, vorba Toboşarului, „fotografiile sunt gratuite şi nu dăunează grav sănătăţii“.

×
Subiecte în articol: romania