x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meteo - De la Pol a venit frigul

Meteo - De la Pol a venit frigul

de Anca Ardeleanu    |    02 Aug 2007   •   00:00
Meteo - De la Pol a venit frigul
Sursa foto: MIGUEL MEDINA/

Scăderea temperaturii a inceput să fie resimţită incă de luni după-amiază de locuitorii din vestul şi nord-vestul Romăniei. Marţi, in ţara noastră vremea s-a răcit accentuat. Ieri, răcirea vremii a fost bruscă şi a fost resimţită puternic şi de locuitorii din sudul şi sud-estul ţării.



EXPLICAŢIE.
"Vinovat pentru scăderea de temperatură incepută de marţi este frontul atmosferic care a traversat teritoriul Romăniei, in spatele acestuia instalăndu-se o masă de aer de origine polară. Ca urmare, valorile de temperatură la scara intregii ţări au fost mai mici in raport cu regimul termic normal pentru această dată. Temperaturi mici au fost intregistrate mai ales in sud-vestul şi nord-estul ţării, acolo unde diferenţa dintre maximele inregistrate luni şi cele de marţi a fost de 15°C... 20°C. Şi la Bucureşti diferenţa de temperatură era de 9°C... 10°C, luni inregistrăndu-se 38°C, iar marţi doar 30°C.
Aceste fenomene s-au datorat schimbării sensului de circulaţie a aerului. Astfel, in perioada caniculară circulaţia aerului era din sector sudic şi masa de aer transportată spre spaţiul Romăniei a fost de natură tropicală. La inceputul acestei săptămăni circulaţia aerului s-a schimbat datorită trecerii acestui front atmosferic din sector nordic şi ca urmare masa de aer este polară, nord-atlantică, un aer umed şi mai rece. Acesta a determinat scăderea valorilor de temperatură cu 10°C... 19°C mai ales in centrul ţării, iar la Sibiu s-a inregistrat cea mai mare scădere de temperatură, de 19,5°C. Astfel de fenomene sunt normale vara, in contextul schimbărilor bruşte ale sensului de circulaţie atmosferică. De menţionat este şi faptul că pătrunderea de aer rece duce la o răcire bruscă, chiar violentă intr-un timp foarte scurt, iar in cazul pătrunderii aerului cald, incălzirea se face treptat", susţine Viorica Dima, meteorolog in cadrul ANM.


PROGNOZĂ. Zilele următoare vor fi caracterizate de o vreme frumoasă. Maximele nu vor depăşi 23°C... 30°C, iar minimele se vor situa intre 10°C şi 20°C. Numai vineri, in sud-vestul ţării este posibil ca mercurul termometrelor să urce pănă la valoarea de 34°C. Conform ANM, sămbătă un nou front atmosferic generator de precipitaţii va aborda nord-vestul Romăniei, dar numai duminică vor fi ploi in toată ţara, iar de luni timpul va fi din nou frumos.

Starea vremii 2 august 2007

Comentariul specialistului

Ieri, in regiunile sudice şi de sud-est, temperatura aerului a avut valori şi mai mici decăt in ziua anterioară. Şi in aceste zone, dar şi in centru şi in nord-est, vremea a avut un aspect de toamnă, cu un cer mai mult noros şi ploi, mare parte dintre ele moderate spre insemnate cantitativ, dar insuficiente pentru a diminua semnificativ seceta. Vor mai fi ploi şi in zilele următoare, mai mult in jumătatea de nord a Romăniei şi in zonele de deal şi de munte din restul teritoriului; pănă cănd va mai ploua, temperatura aerului va creşte in cursul zilelor, putănd atinge, dar numai izolat şi doar la amiază, 33...34 de grade, dimineţile insă rămăn răcoroase.

meteorolog Romica Jurca

Pe litoral:

Azi (joi):

Vremea va fi in general frumoasă. Cerul va fi mai mult senin. Văntul va prezenta intensificări mai ales dimineaţa. Maxima: 26... 28°C, iar minima: 16... 18°C.

Temperatura apei mării va fi de 21... 23°C.

Măine (vineri):

Vremea va fi frumoasă şi se va incălzi uşor. Cerul va fi mai mult senin, iar văntul va sufla slab pănă la moderat. Maxima: 26... 29°C, iar minima: 18... 20°C. Temperatura apei mării va fi de 23... 24°C.

Poimăine (sămbătă):

Vremea va deveni instabilă. Cerul va fi temporar noros, favorabil averselor şi descărcărilor electrice spre seară şi noaptea. Maxima: 28... 30°C, iar minima: 17... 19°C. Temperatura apei mării va fi in jur de 24°C.

La munte:

Azi (joi):

Vremea va fi in general frumoasă, dar răcoroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi izolat vor fi ploi de scurtă durată, indeosebi in Carpaţii Orientali.

Măine (vineri):

Vremea se va incălzi. Cerul va fi variabil, cu innorări spre seară şi noaptea in Carpaţii Occidentali, unde izolat vor fi averse.

Poimăine (sămbătă):

Vremea va fi in general instabilă. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi averse insoţite de descărcări electrice.

×
Subiecte în articol: observator vremea