12 ianuarie 2008 În Câmpia de Vest, sudul Banatului, zona Munţilor Apuseni, precum şi în Muntenia, temperatura aerului a urcat ieri la amiază până la 8-10 grade, ceea ce confirmă existenţa unui proces de încălzire în zona ţării noastre.
Comentariul specialistului:
În Câmpia de Vest, sudul Banatului, zona Munţilor Apuseni, precum şi în Muntenia, temperatura aerului a urcat ieri la amiază până la 8-10 grade, ceea ce confirmă existenţa unui proces de încălzire în zona ţării noastre. Dar, în plin proces de încălzire, ce-i drept, din straturile ceva mai înalte ale atmosferei, în sudul şi în estul Transilvaniei şi în sudul şi estul României, în condiţii de persistenţă a norilor şi a ceţii, valorile termice au rămas foarte scăzute ieri, chiar sub –5, –6 grade. De ceaţă şi de nori vom scăpa mai sigur spre mijlocul săptămânii viitoare. În aceste condiţii, în zonele de câmpie şi depresionare, vremea se va menţine închisă şi rece.
meteorolog Romica Jurca
Azi în ţară:
Bacău –3°C
Baia Mare 8°C
Braşov –2°C
Buzău –3°C
Cluj-Napoca 2°C
Constanţa 1°C
Craiova –5°C
Deva 0°C
Galaţi –1°C
Iaşi –2°C
Miercurea-Ciuc –4°C
Oradea 10°C
Piteşti –2°C
Sibiu 2°C
Suceava 0°C
Târgu-Mureş –1°C
Timişoara 8°C
La munte:
Azi (sâmbătă):
Vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat în zona înaltă.
Mâine (duminică):
Vremea va fi caldă. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Pe văi şi în depresiuni dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă.
Poimâine (luni):
Vremea se va menţine caldă. Cerul va fi mai mult noros, iar pe arii restrânse în Munţii Banatului vor fi condiţii de precipitaţii mixte.
Bucureşti:
max. –3°C
min. –10°C
Azi (sâmbătă):
Vremea va fi predominant închisă, cu ceaţă dimineaţa şi noaptea, asociată cu depunere de chiciură. Vântul va sufla slab.
Mâine (duminică):
Vremea va fi închisă. Îndeosebi dimineaţa şi noaptea se va semnala ceaţă. Maxima: –1°C, iar minima: –9 °C.
Poimâine (luni):
Cerul va fi noros şi se va semnala ceaţă dimineaţa. Maxima: 0°C, iar minima: –7°C.
Drumeţii:
Timişu de Sus – Cascada Tamina – Vârful Piatra Mare
Durată: 4 ore
Indicaţii: Dificil iarna
De la poşta din Timişul de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timişului, pe dreapta se vede poteca marcată cu bandă albastră, ce traversează apa şi urcă pe culmea Băii Mici, ce desparte Timişul Sec de Jos de Valea Carierei. Se merge pe marginea Pârâului Pietrei Mici pentru a ajunge la Cheile şi Cascada Taminei. Drumul continuă circa 200 de metri pe Valea Pietrei Mici, apoi traversează apa şi urcă spre Piciorul Galbezei. Se depăşeşte linia de creastă pentru a se înscrie pe versantul sud-estic al muntelui trecând printr-o pădure. Se ajunge la poienile care formează Timişul Sec de Jos, de unde se ajunge la un gol de munte. Se ajunge la Vârful Pietrei Mari.