x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Metrorex, între Văscăuţi şi Paris

Metrorex, între Văscăuţi şi Paris

de Razvan Barbulescu    |    06 Mai 2009   •   00:00

Conducerea Metrorex vrea să schimbe denumirile unor staţii. I se par uzate. Depăşite politic, istoric, estetic, european.



Dezbaterea online pe care a deschis-o a împărţit populaţia în două. Unii: "Ce aveţi, dom'le, cu istoria? Bună-rea, e a noastră". Alţii: "De ce să le schimbăm? Republica, IMGB, Policolor există, adică s-a obişnuit lumea cu ele". Ne băgăm şi noi în vorbă. Denumirile cu pricina sunt tembele. La fel ca străzile Acetilenei, Consumului, Amidonului, Elanului, Automatizării, Amiciţiei, Consecvenţei, Elocinţei, Evidenţiaţilor, Nuvelei, Prosperităţii. Cu care locatarii aferenţi s-au obişnuit, că n-aveau de ales.

FORME FĂRĂ FOND
Când zici IMGB, ai în minte Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti? Ce maşini grele? Se gândeşte cineva cu satisfacţie naţională la uzina Doosan IMGB, proprietate a sudcoreenilor de la Dosan Heavy Industries & Construction, Castings and Forgings Business Group? Strigarea "IMGB face ordine!" e mult mai plină de conţinut.

Policolor e staţia Policolor. Atât. Numele e tot atât de elocvent cât al străzilor Prosperităţii, Cromului, Cimentului, Cuiului. De satisfacţia patriotică s-a ales praful: Policolor aparţine ciprioţilor.

Republica? Vechea denumire Malaxa mai are un Dumnezeu, istorie, şpaga pentru Carol al II-lea şi altele. Are şi prezent, bătaia urmaşilor lui Malaxa la retrocedare. Până una, alta, Republica e mai intimă cu indienii după ce a fost cărată cu bucata de pe malurile Dâmboviţei de Maharashtra Seamless.

Semănătoarea. Ce reţine generaţia Pro din staţia Semănătoarea? Ideea de utilaj agricol sau de Big Brothers - concurs desfăşurat în halele unde se puneau şuruburile tractoarelor care înţepeneau pe tarlale din lipsă de piese de schimb?

Denumirea Apărătorii Patriei e confuză.
Cine sunt Apărătorii şi ce vor ei? Împotriva cui luptă? Staţiile IMGB şi Industriilor sunt complementare ca sentiment cu arterele Acţiunii, Ajustorului, Avuţiei şi Betonierei. După cum Policolor şi Muncii se acordă mulţumitor cu Bulevardul Preciziei şi străzile Invenţiei, Prevederii, Plivitului.

Deci, Metrorex are dreptate. Să le schimbe numele. Dar nu înainte de a întreprinde un lucru cu adevărat util. Să refacă tabelele indicatoare. Să pricepi ceva din itinerariul metroului mai ales când nu mergi cu el în fiecare zi. Şi când vii de la Văscăuţi sau Paris. Indicatoarele să fie logice, dese şi la vedere, legăturile de la suprafaţă să fie la îndemâna oricui şi cât mai evidente.

×
Subiecte în articol: observator