x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Michael Guest, tras pe sfoara

Michael Guest, tras pe sfoara

26 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Un abil "om de afaceri" bucurestean, Paul Chitic, a carui ambitie declarata era aceea a demararii unui proiect de anvergura, intitulat pompos "Centrul European al Artelor Lemnului", a reusit sa pacaleasca atat autoritatile valcene, cat si pe fostul ambasador al SUA la Bucuresti, Michael Guest. La sfarsitul anului trecut, in Valcea aparea un personaj, pe numele sau Paul Chitic, asa-zis presedinte al unei fundatii din Bucuresti, a carui ambitie declarata era aceea a demararii unui proiect de anvergura, intitulat pompos "Centrul European al Artelor Lemnului".
OCTAVIAN HERTA

Click pentru a mari imaginea
NAIV. Michael Guest, incantat de proiectul "Arta lemnului"
El a reusit sa pacaleasca autoritatile valcene, pe fostul ambasador al SUA la Bucuresti, Michael Guest, precum si o firma de salubritate, care i-au acordat increderea, si chiar banii.

TEAPA. Pe atunci, prefect de Valcea era Mircea Perpelea. Acesta a fost "vrajit" de posibilitatea realizarii unui astfel de proiect in comuna Boisoara, localitate aleasa ca tinta de Chitic pentru realizarea asa-zisului proiect european. Acesta si-a tras la repezeala o fundatie, intitulata CEAL, si a inceput munca de convingere a autoritatilor locale si a oamenilor de afaceri sa investeasca in acest proiect. Nu i-a fost prea greu. Au fost organizate conferinte de presa la Prefectura Valcea, au fost invitati oameni de afaceri si parlamentari. Cu totii s-au aratat entuziasmati, iar unii dintre ei chiar au donat sume mari de bani. Astfel, firma de salubrizare valceana SC Urban SA a sponsorizat proiectul cu suma de 600 de milioane de lei, aproximativ 20.000 de dolari la acea vreme.

.

Click pentru a mari imaginea
ESCROC. Paul Chitic, un individ cu gandul doar la inselatorii

DISPARITIE. De asemenea, primarul localitatii Boisoara, Petre Popescu, a fost chiar de acord sa puna la dispozitia "omului de afaceri" si un teren de aproximativ zece hectare. Nici actualul prefect de Valcea, Aurel Vladoiu, nu a scapat de insistentele lui Paul Chitic. In urma cu putin timp, dorind sa afle in ce stadiu se mai afla proiectul, autoritatile au incercat sa-l contacteze telefonic pe Chitic. Surpriza insa: acesta nu a mai fost de gasit, nimeni neputand oferi nici o informatie despre el. Individul a disparut si cu banii, si cu proiectul. Chitic a incercat sa obtina bani si de la SC Bere Alutus SA. Cei 1.000 de dolari solicitati n-au mai ajuns insa in conturile lui Chitic, pentru ca, intre timp, patroana fabricii, Mihaela Spiridon, a fost instiitata ca personajul nu prezinta incredere.

.

.

SCRISOARE
Se pare ca Paul Chitic a starnit si interesul Ministerului de Externe al Romaniei, care, in cursul anului trecut, a fost si el "pacalit" de promisiunile escrocului, despre care nu se stie mare lucru. Insusi ambasadorul SUA, Michael Guest, a fost la acea vreme entuziasmat de respectivul proiect, trimitandu-i chiar lui Chitic o scrisoare de incurajare, in care-l asigura de intregul sau sprijin. Numai ca Paul a tacut "chitic" si nu a mai dat nici un semn de viata, neputand sa-si puna in practica ideile "geniale" de derulare a Proiectului "Centrul European al Artelor Lemnului". Punctul pe "i" l-a pus primarul comunei Boisoara, Petre Popescu: "E un escroc ordinar, domne. Pe mine nu m-a mai cautat de luni de zile. Tot mana lui e si in Arges, unde i-a zis primarului din Bogati ca vrea sa faca si acolo un Centru European. L-a pacalit cu un teren in suprafata de un hectar. Am inteles ca mai are un proiect asemanator si in Moldova. Poate va intra pe mana politiei".
×
Subiecte în articol: observator michael guest chitic