x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Micii româneşti supravieţuiesc reglementărilor UE!

Micii româneşti supravieţuiesc reglementărilor UE!

de Istvan Deak    |    01 Iun 2013   •   20:29
Micii româneşti supravieţuiesc reglementărilor UE!

Veste bună de 1 iunie! Şi nu doar pentru copii, a căror Zi Internaţională este. Ci pentru români, care aşteptau cu îngrijorare veşti de la Bruxelles despre soarta unui produs emblematic: mititeii. De azi, o nouă listă de aditivi alimentari permişi în Uniunea Europeană intră în vigoare, iar reevaluarea tuturor aditivilor alimentari este programată să se încheie până în 2020. Printre aditivii aprobaţi după o evaluare ştiinţifică se află şi bicarbonatul de sodiu, fără de care micii româneşti riscau să dispară, relatează corespondentul la Bruxelles al Radio România Actualităţi.

Lista reînnoită conţine doar aditivii alimentari a căror siguranţă în alimentaţie a fost evaluată ştiinţific. Aditivii sunt specificaţi clar, potrivit fiecărei categorii de alimente pentru care sunt folosiţi. Aşa cum se ştie, aditivii alimentari sunt folosiţi pentru conservarea alimentelor, pentru a le da o anumită culoare sau a le îndulci, iar condiţiile în care folosirea lor este permisă la nivel european sunt în primul rând siguranţa alimentară dovedită ştiinţific, să fie justificaţi tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să fie în beneficiul acesteia.

Autoritatea europeană pentru securitatea alimentară este pe cale să reevalueze întregul program referitor la aditivii permişi în alimentaţie, având în vedere că majoritatea evaluărilor pentru aceste substanţe datează de la începutul anilor '80-'90 sau chiar de la începutul anilor '70.
Vestea că micii româneşti ar fi putut fi interzişi, in formula lor consacrată, a stârnit o sumedenie de reacţii, inclusiv la nivel înalt. Presa occidentală a devenit brusc interesată de reacţiile din România, titrând, chiar, că românii ar merge până într-acolo încât ar ieşi în stradă pentru a-şi apăra produsul devenit emblematic. "Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea ca micii să conţină trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fără bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde", scria cotidianul vienez Der Standard.

Guvernul român a făcut o adresă oficială către UE, prin care solicita trecerea micilor româneşti, "o specialitate de grătar asemănătoare Cevapcicilor din Serbia", pe lista produselor tradiţionale din Europa protejate. Piaţa locală a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperită de vânzarile din retailul modern.

Cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne - Asociaţia Română a Cărnii - a declarat că a cerut Comisiei Europene introducerea reţetei de mici în lista produselor tradiţionale.

Solicitarea a fost făcută pentru ca producătorii români să poată folosi în continuare aditivii alimentari, când intră în vigoare regulamentul european în acest domeniu.

×