Microplasticul poate fi purtat din apele poluate, prin intermediul insectelor zburătoare, către noi medii pe care urmează să le contamineze şi ameninţând păsări şi alte creaturi care mănâncă insectele, potrivit unui nou studiu, notează The Guardian.
Oamenii de ştiinţă au hrănit larve de ţânţari cu microplastic şi au descoperit că particulele au rămas în interiorul animalelor pe măsură ce au ajuns la stadiul de adulţi.
Îngrijorările privind poluarea cu microplastic au crescut rapid, pe măsură ce a început să fie descoperită în tot mai multe locuri şi foarte puţină cercetare a fost făcută în această direcţie. Poluarea cu microplastic a fost găsită în apa de la robinet, în oceane şi creaturi marine şi chiar în munţi din Elveţia.
Noul studiu, publicat în jurnalul Biology Letters, a folosit ţânţari comuni, având în vedere că se găsesc peste tot în lume.
“Larvele se hrănesc prin filtrare, astfel că nu fac diferenţa între o bucată de plastic şi una de mâncare. Ele consumă alge care au dimensiuni apropiate acestor microplastice”, a spus prof. Amanda Callaghan din cadrul Univesităţii Reading din Marea Britanie, conducătoare a studiului.
Prof. Callaghan a precizat că este “foarte probabil” ca şi alte insecte zburătoare care îşi încep ciclul vieţii în apă să consume şi să reţină materiale microplastice. Păsările, liliecii şi păianjenii se numără printre speciile mari consumatoare de insecte, ceea ce înseamnă că şi acestea consumă, practic, microplastice.
Plastice au fost depistate în multe păsări de mare, însă acesta este primul studiu care semnalează că inclusiv păsările sunt expuse riscului. “Este o nouă cale pentru aducerea plasticului în aer şi către expunerea animalelor care, în mod normal, nu sunt expuse acestui risc. “, a mai spus Callaghan.