x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mieii româneşti – scumpi chiar şi pentru occidentali. ”Ciobanii ţin preţurile prea sus”

Mieii româneşti – scumpi chiar şi pentru occidentali. ”Ciobanii ţin preţurile prea sus”

26 Mar 2012   •   17:32
Mieii româneşti – scumpi chiar şi pentru occidentali. ”Ciobanii ţin preţurile prea sus”

Carnea de miel nu va lipsi nici in acest an de pe masa romanilor, in perioada Sarbatorilor Pascale, chiar daca preturile vor fi prohibitive pentru cei mai multi consumatori, dar si pentru exportatori, care se plang ca producatorii sunt hotarati ''sa nu lase la pret'' mai jos de 13 lei pe kg in viu si 25 de lei pe kg in carcasa.

''Ciobanii au deja o oferta bogata de miei, dar tin preturile prea sus, atat pentru piata interna cat si pentru export. Daca in 2010 piata interna si exporturile de ovine in perioada Sarbatorilor Pascale era de 4 milioane de capete, in 2011 s-a redus la 2,5 milioane, iar anul acesta nu cred ca vom reusi sa exportam, mai mult de 150.000 de capete, din cauza preturilor ridicate cerute de crescatori. La ora actuala, ciobanii vand cu 25 de lei kilogramul de miel in carcasa si cu 12-13 lei kilogramul de miel in viu. Este un pret mult prea mare pentru piata interna, dar si pentru partenerii externi. Cei care isi permit, vor cumpara un miel intreg de Paste, unii doar o pulpa, iar altii deloc'', a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Ovine si Bovine (APEOB), Ion Serban, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca singura piata unde au fost realizate exporturi de ovine si miei a fost Italia, dar si in aceasta tara vanzarile nu merg cu preturi mai mari de 3 euro/kg. ''Cred ca un pret corect din partea producatorilor ar fi de 10-10,5 lei pe kg in viu, mai ales ca sectorul este subventionat. La un astfel de pret poate reusim sa vindem si in Grecia, unde sunt probleme financiare si nu vor marfa cu preturi ridicate. La ora actuala exportul pe Orientul Mijlociu si tarile arabe nu merge, iar in Turcia, desi este o piata buna, nu numai in perioada Pastelui, sunt anumite restrictii si nu pot fi realizate direct aceste exporturi'', a adaugat seful Asociatei.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat recent ca nu exista nicio motivatie pentru a creste preturile la carnea de miel, in conditiile in care ''sectorul ovin este sustinut din bugetul Agriculturii prin subventii substantiale''.

''Am vazut ca se practica foarte mult in ultimul timp, a devenit un sport, sa anuntam mariri de preturi ca apoi chiar sa le marim. In ultima saptamana am vazut ca pretul la carnea de miel pentru Paste se va mari, dar eu nu cred ca exista motivatie pentru ca MADR sustine sectorul ovin prin subventii substantiale (...) daca producatorii vor exagera in continuare cu cresterea pretului, acest lucru se va intoarce impotriva lor pentru ca o se avem consumatori care nu-si vor mai permite sa cumpere si vor ramane cu stoc de produse'', a declarat, la mijlocul lunii martie, ministrul Agriculturii.

Si in 2011, cererea pentru carnea de miel a scazut semnificativ din cauza puterii reduse de cumparare a romanilor. In general, preturile la miei au fost anul trecut de 15 lei pe kg in viu si de 23 de lei pe kg in carcasa.

Potrivit datelor MADR, pretul mediu de productie la carnea de ovine, in luna martie 2012, este de 20 - 25 lei pe kg carcasa, pret de piata, iar in viu de 10-12 lei pe kg. Pretul mediu de vanzare estimat la producator pentru mieii sacrificati va fi in perioada Sarbatorilor Pascale de 17 lei/kg carcasa, la acelasi nivel ca si in aceeasi perioada din 2011.

Anul acesta, in perioada sarbatorilor pascale se vor sacrifica peste 4 milioane de miei, in conditiile in care anul trecut au fost sacrificati 3.950.130 miei. Productia de carne ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%. Potrivit datelor MADR, in 2011, exportul de ovine si caprine vii a ocupat un loc fruntas in balanta comerciala a Romaniei, totalizand 49.655 tone, cu incasari de peste 119,6 milioane de euro, in timp ce importurile au fost de numai 149 tone in valoare de 288.689 euro.

In ceea ce priveste vanzarile pe piata internationala de carne de miel proaspata sau refrigerata, Iordania, Italia, Croatia si Grecia au fost principalele tari care au cumparat de pe piata autohtona, incasarile totalizand circa 15,5 milioane de euro in 2011 pentru 3.171,5 tone. In schimb, cele mai mari importuri de carne de miel, in 2011, au provenit din Spania, Germania si Franta, insa in cantitati de cateva ori mai mici decat exporturile, respectiv 510 tone (1,95 milioane euro). Efectivele de ovine si caprine la finele lunii februarie erau de 15,4 milioane de capete din care 13,7 milioane oi, iar efectivul de miei a depasit, in martie, 8,12 milioane de capete.
Consumul de carne de ovine in 2011 a fost de 2,1 kg/locuitor.
Agerpres

×