Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis eliberarea fostului general Mihai Chiţac din Penitenciarul Jilava, pe o perioadă de 60 de zile, pentru ca acesta să se opereze la inimă.
În cele 60 de zile, Mihai Chiţac nu poate părăsi teritoriul României, trebuie să anunţe instanţa dacă îşi schimbă domiciliul şi să se prezinte ori de câte ori va fi chemat de organele judiciare, relatează Agerpres.La termenul de astăzi al procesului, INML a trimis o adresă în care se arată că Mihai Chiţac nu poate fi operat la inimă sub pază.
De asemenea, rudele acestuia au depus un document conform căruia fostul general este programat, joi, pentru internare în vederea unei intervenţii pe cord.
În sala de judecată, avocata Alice Drăghici a spus că cererea de eliberare este admisibilă şi fondată, iar expertiza făcută în acest dosar arată gravele probleme de sănătate pe care le are Chiţac.
Ea a mai spus că viaţa lui Mihai Chiţac depide de această intervenţie pe cord. De cealaltă parte, procurorul a declarat că fostul general a mai fost eliberat de instanţă pentru a se opera, lucru care nu s-a întâmplat.
Anterior, procesul a fost amânat de mai multe ori, deoarece INML nu a dat un răspuns clar la întrebarea instanţei dacă bolile de care suferă Chiţac fac imposibilă detenţia acestuia.
Pe 25 februarie, Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis recursul procurorilor şi a casat decizia instanţei inferioare de întrerupere a executării pedepsei, pe o perioadă de două luni, în cazul fostului general Mihai Chiţac. Instanţa a decis rejudecarea recursului procurorilor şi efectuarea unui supliment de expertiză medico-legală, urmând ca până atunci Mihai Chiţac să se întoarcă în penitenciar.
Mihai Chiţac a mai fost eliberat anterior, pentru trei luni, pe motive medicale. Pe 18 septembrie 2009, el a părăsit Spitalul Penitenciar Jilava, iar în cele trei luni a fost supus unor investigaţii medicale, fără a fi supus însă unei intervenţii pe cord.
Potrivit raportului INML, Mihai Chiţac ar trebui operat, el suferind de diverse boli: cardiopatie ischemică cronică, angor de efort şi de repaus, leziuni coronariene şi altele, indicaţia fiind de intervenţie chirurgicală de revascularizare miocardică. El mai suferă de hipertensiune arterială esenţială severă, stenoză aortică, aritmie, insuficienţă cardiacă, diabet zaharat, dislipidemie, trombocitopenie, adenom prostată. Potrivit raportului, patologia cardiovasculară pe care o prezintă Mihai Chiţac este severă, cu evoluţie imprevizibilă, susceptibilă de complicaţii redutabile, posibil mortale, care pot apărea indiferent dacă acesta se află sau nu în detenţie, dar în mod sigur în lipsa unei asistenţe medicale de specialitate.
Completul de nouă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 15 octombrie 2008, condamnarea la 15 ani de închisoare şi degradare militară a generalilor în rezervă Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pentru omor deosebit de grav.